Selv om Libanon er et av de første stedene i verden man dyrket vin, minst 2000 år før Alexander den Store herjet landet, er det i dag ikke mange vinslott og gårder igjen.

Trøsten er at det blir stadig fler. I 1998 var det fem, i dag så er det godt over tretti. Og de fleste ligger sør i Bekaadalen.

Det mest spennende vinslottet er Chateau Musar , som ble grunnlagt i 1930 av Gaston Hochar. Gjennom den visjonære vinmakeren Serge og hans jordnære økonombror Ronald har familien Hochar dyrket druer i den krigsherjede Bekaadalen i Libanon i mer enn et halvt århundre.

I dag eies og drives vinhuset av Ronald som igjen har fått med seg sin sønn Ralph og Serge sine sønner Gaston og Marc. Serge var vinhusets vinmaker og åndelige leder i mer enn 50 år før han brått gikk bort ved nyttår 2015. Det var han som etablerte den særegne og betagende vinstilen huset er så kjent for. Den yngre vinmakeren Tareq Sakr, for meg er han en av de beste vinmakerene i verden,  har gjennom de siste 25 årene bidratt til å forfine den ytterligere. Sentralt i den unike stilen fra Chateau Musar er de lokale druenes egenskaper og deres tilpasning til Bekaadalens mesoklima. Dels skapes vinenes særpreg i vinmarkene på 1000 moh, mens de i Ghazir formes og får personlighet.

Vineriet ligger i Ghazir, omtrent to timers kjøring på humpete veier fra vinmarkene i Bekaadalen. Under vineriet ligger et eventyr av en vinkjeller. Her er viner fra hver eneste årgang som er laget tilgjengelig.

Det kanskje mange ikke vet, er at Chateau Musar også lager noen helt fantastiske hvitviner. Og det eksakt etter samme filosofi som de produserer rødvin.

Ch. Musar Blanc 2009. Libanon, Bekaadalen. Pris kr. 379,90 Poeng 90/100

Druene er Obaideh 67%, Merwah 33%. Vakker gyllen farge. Meget flott duft av frukt, blomster og hint av mandler. Smaken er fyldig, frisk med en riktig lekker fedme. Perfekt syre og en virkelig bra, fruktig ettersmak. Passer glimrende sammen med lystkjøtt eller vegetar. Meget bra kjøp.

Musar Jeune Blanc 2017. Libanon, Bekaadalen. Pris 224,90 Poeng 89/100

Druene er Vermentino 40%, Viognier 30%, Chardonnay 30%. Fin gul farge. Meget bra duft av sitrus og grønne epler med hint av vinbergsfersken. Smaken er frisk, fruktig med en bra fedme og fylde. Perfekt syre og sødme. Lever opp til duften med sin sitrus og anelse fersken. En lang og god ettersmak. Glimrende til lyst kjøtt. Her er det mye vin for penga. Meget bra kjøp!

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.