Allerede under romertiden, bodde det mennesker som dyrket vin på Maximin Grünhaus i Mosel.

Selv i dag finner man romerske fliser i grunnmuren på herregården og keramikkskår samt tak og veggfliser bekrefter at det sto en «Villa Rustica» der dagens slott ligger i dag. At de produserte vin, viser funn av amforaer samt diverse redskaper til vinproduksjon i markene rundt slottet.

Keiser Otto I, etterfølger til Karl den Store, bekreftet en gave som ble gitt på 700-tallet av kongen av Franken, Dagobert I, til Benediktinerklosteret St. Maximin i Trier. Disse dokumentene forsvant sammen med Napoleon og oppbevares i dag i det franske nasjonalbiblioteket i Paris

Verdslig eier.

Men, det kom jo en god ting ut av Napoleons besøk. Ikke at klostret og området var under fransk administrasjon frem til 1810, men sekulariseringen under Napoleon førte til den første sekulære eieren, Friedrich Freiherrn von Handel. Førti år senere ga han over til barnebarnet Friedrich Freiherr von Solemacher som solgte moroa til Carl Ferdinand Freiherr von Stumm-Halberg. Og det var en positiv sak for hele Mosel.

Han investert i en rekke teknologiske nyvinninger og ganske hurtig ble Maximin Grünhaus en av de mest morderne vingårdene i Tyskland og Europa. Han fikk vannkraft fra Ruwer som genererte strøm til virksomhetene og husene i omgivelsen. (Visst nok skal landsbyene rundt Maximin Grünhaus være nummer to i verden som fikk elektrisitet etter Hammerfest) Strømmen ble ikke bare brukt til lyst, men også til å drive hydrauliske presser til vinkjelleren.

Men lykken vokser ikke alltid inn i himmelen.

Men lykken vokser ikke alltid inn i himmelen. von Stumms eneste sønn døde tidlig i en ulykke og derfor,fikk datteren Ida virksomheten som en “morgengave” på dagen for hennes bryllup med den senere generalløytnant Conrad von Schubert. I dag er det 6. gennerasjon som drifter slottet. Nemlig Maximin von Schubert og fortsatt blir det produsert noen helt fantastiske viner på Maximin Grünhaus.

Maximin Grünhaus Schloss Riesling Trocken 2020. Tyskland, Mosel. Pris kr. 226,90 Poeng 90/100

Nytt navn, tidligere kalt Monopol. Drua er riesling. Lys strågul med et grønt skjær. Meget bra duft av grønne epler, sitrus med hint av blomster og vinbergsfersken. Frisk, fruktig med en god fylde på smak. Lever opp til duften. Godt balansert syre og sødme. Lang og meget god ettersmak. En vin som passer til grillet laks og annen sjømat. En ekte løp og kjøp vin.

Maximin Grünhaus Bruderberg Kabinett Riesling 2020. Tyskland, Mosel.  Pris kr. 299,90 Poeng 92/100

Denne vinen kommer i Juli. Drua er som navnet sier, Riesling. Lys gul med et grønt skjær. Meget bra duft av sitrus og fersken. Veldig god fruktig fylde. Samme frukt som i duften. Perfekt syre som balanserer sødmen på en veldig bra måte. En meget god ettersmak. Passer glimrende til ost. Kan trygt spares de neste 12-13 årene. Meget bra kjøp!

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.