Det å sette sammen vin og mat, kan være et mareritt for mange. En av de gamle kjørereglene var rødvin til kjøtt og hvitvin til fisk.

En regel som ble skapt på slutten av 1800 tallet i Frankrike da det nye borgerskapet kom til makten. Men det er litt mer komplisert men allikevel relativt enkelt. Min gamle venn” Jesuitten,” en vinbonde i Rheingau, mente man skulle se hva den lokale maten var hvor vinen kom fra. Så fikk man en ide om hva vinen kunne brukes til.  Men det er jo ikke så enkelt i disse burger og pizza tider.

Det er fortsatt en del veldig enkle kjøreregler som fungerer rimelig greit. Liker du maten og vinen hver for seg, så fungerer det sikkert også sammen. Noen råvarer kan ta knekken på den beste rødvin men fungerer glimrende sammen med hvitvin. Det jeg egentlig vil frem til er at hvitvin som regel passer bra sammen med god mat. Og uansett farge, tørre og friske viner som smaker av modne frukter og bær, er som regel de beste matvinene. Men det du bør unngå, er vin med syntetisk fruktighet eller en ”trå” tannin.

Vinmonopolet har satt opp en svært så bra liste som er enkel å følge.

Ikke overdøv hverandre

Det er synd hvis gode råvarer overdøver en god vin, eller omvendt. En fyldig, konsentrert og snerpende rødvin vil overkjøre en lett og delikat salat. Til mager og mild mat passer heller en vin med mindre fylde og konsentrert aroma. Bruk i stedet den fyldige vinen til en rett med fet saus, mer intens aroma eller sødmefullt tilbehør. Noen «rødvinsfeller» som sterk sennep, chili, eddik og mye sødme kan være greie å unngå. De vil overdøve fruktigheten og gjøre rødviner trå.

Ta hensyn til tilberedningen

Når aromaene i vinen minner om aromaene i maten, smaker det ofte godt sammen. Tilberedningen av maten gir svært ulike aromaer og dermed også en idé om hva slags vin som passer til. Kokt og stekt lam smaker ulikt, slik lagret og fersk mat gjør. Til lagret ost og spekemat passer vin med lagret preg fra berme (bunnfall av døde gjærceller), fat eller flaske. Det samme gjelder langtids varmebehandlet mat som kjøttgryte, skank eller stek. Ferske viner passer bedre til fersk mat som salat, kylling, fisk eller reker.

Ta hensyn til tilbehøret

Tilbehøret kan dominere en rett, derfor bør du ta hensyn til tilbehøret i retten. Honning, nøtter og kjeks smaker godt til osten brie. Da passer også sødmefull vin med tilsvarende aromaer. Erstattes honningen med paprika, vil en tørrere vin med grønt preg passe bedre, for eksempel en sauvignon blanc. Fet soppsaus passer til fyldig vin med soppliknende aromaer og fet munnfølelse, som for eksempel en utviklet chardonnay eller nebbiolo.

Her er noen tips, men det viktigste er å være egoist og sette sammen det du liker best. Som regel blir også gjestene dine like fornøyd.

 

Rødvin Hvitvin
Mager og mild mat  Pinot Noir fra Australia eller New Zealand Sauvignon Blanc fra Loire eller Chile.
En rett med fet saus (Fyldigere rødvin) Sangiovese fra Toscana, for eksempel Chianti Classico.

 

Chardonnay fra Burgund eller Jura.
Kraftige retter som lagret ost og spekemat og langtidsvarmebehandlet mat som kjøttgryte, skank og stek. (Vin med lagret preg av berme/autolyse, flaske eller fat. Nebbiolo fra Piemonte.

 

 

Sørafrikansk på sør franske druer (Grenache, Syrah, Mourvedre).

 

Chardonnay fra Burgund. Tysk Ortswein eller høyere kvalitet.

 

Chenin Blanc fra Loire eller Sør-Afrika.

Ferske viner til fersk mat som salat, kylling eller reker Barbera fra Piemonte. Riesling på Gutswein-nivå.

Grüner veltliner fra Østerrike.

 

Kjeks, honning og nøtter til brie: sødmefylt vin med tilsvarende aromaer.  

 

Late Harvest fra Sør-Afrika.

Tysk Riesling med mer eller mindre sødme.

 

Skal du servere alkoholfritt, så gå for vann eller eplemost. Det siste litt beroende på hva du serverer.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.