Påsken nærmer seg med stormskritt. Og lam har blitt en norsk påsketradisjon.

For å prøve noe nytt, kommer her en oppskrift på marokkansk lam, servert med couscous. Første gangen jeg spiste couscous var for mange år siden i Paris. På en liten algerisk restaurant hadde de couscous Royal, noe som ble min favoritt i lang tid etter. Og variasjonene var utallige, blant annet med lam.

Her er Lam Mrousiya.

Ingredienser

4 lammeskanker
4 ss Raz el hanout. Denne kan man lage selv, eller kjøpe ferdig. Den ferdig bør du ha ekstra safran i.
3 ss olje
3 ss smen. Kan kjøpes ferdig, men kan erstattes med olje eller klaret smør.
1/2 liter buljong Her kan du bruke hva du har hjemme. Kalv, okse, lam eller hva Ekte eller laget på terning. Og i verste fall kan du erstatte buljongen med vann.
4 ss honning (gjerne en flytende, litt mørk type)
50 g rosiner
50-60 g hele, avskallede, ristede mandler

Legg lammeskankene i en solid, tykkbunnet gryte med lokk. Masser Ras el Hanout-en godt inn i kjøttet, så det er dekket på alle sider. Ha olje, smen, buljong og honning i gryten. Det må være godt med væske rundt kjøttet. Hell eventuelt på litt mer buljong. Dryss på rosinene. Legg på lokk, sett gryten i ovnen på 180 grader og la den stå i minst 3 timer, gjerne 4 timer. Rist hele mandler i en tørr panne over middels varme til de får brune kinn – ikke mer, for ellers blir de bitre. Sett dem til side.

Etter 3-4 timer tas gryten ut av ovnen og opp på komfyren. Nå tas kjøttet opp og holdes varmt. Det vil nok ligge et lag med olje / smen på toppen av kraften. Det fjerner man så mye som mulig med en skje eller skummer det vekk. Så kokes kraften godt inn, gjerne til en tredjedel eller mer. Deretter has kjøttet tilbake og varmes opp i sausen. Ristede mandler drysses over hver porsjon.

Nå er det jo sånn at vi skal ha couscous til den retten. En variant jeg har blitt veldig glad i, er laget av de danske tv- kokkene Adam og James Price.

Couscous

Ingredienser til fire personer.
2-3 banansjalottløk – du kan bruke vanlige sjalottløk. Fungerer aldeles glimrende.
2 flotte tomater, ta bort frøa
en håndfull tørkede aprikoser,
1/4 agurk, ta bort frøa
litt frisk mynte
salt og pepper
olivenolje som ikke er for fruktig i smaken, mye av den
kokende vann
ca 250 g couscous moyen

Fremgangsmåten er egentlig enkel med noen små vanskeligheter. Det koseligste med å lage couscous er at det tar tid. Man har tid til å snakke, drikke vin og hakke alle grønnsakene i små, små terninger. Så freser man sjalottløken og aprikosene i olivenolje. Og ikke vær gjerrig med olja. Så har vi i couscousen sammen litt salt, rør rundt i et par minutter. Og nå til vanskelighetene. Tilsett det kokende vannet litt etter litt. Pass nå på at det ikke blir for mye. Rør godt rundt. Forsøk å vende couscousen i gryten som det er pisket krem, som blir blandet med sjokolade. Tilsett eventuelt mer kokende vann, men vær oppmerksom på at tomater og agurk tilfører mer fuktighet. Smak på couscousen. Det skal ha litt smak. Nå kaster du i agurk, hakket mynte og tomater. Sett på lokket, pust ut og la det koke en fem, seks minutter. Ta av lokket igjen og ha i mer olivenolje. Og vær nå ikke vær redd for å bruke mye olje- så smaker du til med salt og pepper. Server sammen med Lam Mrousiya.

Godt Drikkes drikkeforslag.

Jeg vil ha det enkelt til denne retten. Ikke noe fiksfakseri og det er påske så selvfølgelig skal det være en bag in box.

Louis Max Beaujolais Grande Cuvée Rouge 2018 Frankrike , Burgund , Beaujolais. 479,90 Poeng 86/100

Drua er selvfølgelig Gamay. Fin mørkerød farge. God fruktig duft av mørke bær og små hint av blomst. Rund og fruktig med en bra fylde på smak. Lever opp til duften med sine mørke bær. God balanse. Mild tannin. Lang og god ettersmak. Passer fint til grillet kylling eller kos. Meget bra kjøp

Øl skal helst være en IPA eller en Brown Ale. Jeg tar en flaske av Macks Brown Ale.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.