Mange har ingen anelse om hvor sunt alkohol er.

Hvor mye alkohol kan man drikke før det blir usunt? Mere enn vi tror.

Det er en kjent sak at danskene ikke akkurat spytter i glasset, så da Epinion laget en spørreundersøkelse om hva danskene selv trodde var det sunneste inntaket av alkohol, så viser det seg at danskene tror at fullstendig avhold var det sunneste. Men det er ikke riktig. Hvis du drikker mellom en og tre enheter øl eller vin, minsker du dødsrisikoen med hele 20 prosent. Det viser en analyse av 34 undersøkelser gjort på alkohol og sunnhet som ble gjort i 2006.

Ifølge forskningsleder for ”Center for Alkoholforskning” på ”Institut for Folkesundhed” Janne Tolstrup har flere nye undersøkelser bekreftet tendensen, og den er helt i tråd med hva som ellers er kjent om alkoholforbruk og sunnhet.

alkohol-CarlUndersøkelsen fra 2006 viser at den er en ”J”-formet sammenheng mellom alkohol og dødsrisikoen. Den første halve enheten pr dag, nedsetter risikoen med tjue prosent. Etter det kan man drikke tre og en halv enhet pr dag etter det blir det mer og mer usunt. Men, det er alltid et men, den italienske undersøkelsen fra 2006 utelater en rekke faktorer ifølge forskningsleder Janne Tolstrup. Blant annet foregår det en diskusjon om hvor meget alkohol henholdsvis menn og kvinner tåler. Man diskuterer også hvordan den berømte ”J” egentlig ser ut.

Kun bra over en viss alder.

-Det er kun personer over en viss alder som har en positiv effekt av alkohol, forteller hun til den danske avisen Jyllandsposten.

-Blant 20 og 30 åringer ser kurven helt annerledes ut. Den går ikke ned i det heletatt. Noe som betyr at dødsrisikoen blant unge og unge voksene ikke avtar med bruk av alkohol.

-Grunnen til at øl og vin kan ha en sunnhetsfremmende  effekt, er sammenhengen mellom øl og vin og hjertekarsykdommer. Og normalt skal man ha nådd en viss alder før man utvikler de sykdommene, forteller hun.

-Hvis du vil drikke for at det skal være sunt, så skal du ha oppnådd alderen 40-45 år for menn og etter klimakteriet for kvinner.

Fordeles over hele uken

Forskningsleder Janne Tolstrup forklarer også at det ikke er noe ide å spare kvoten til helgen og drikke alt på en gang. For å få en sunnhetsmessige effekt, skal de fordeles over hele uken.

Statens institut for Folkesundhed i Danmakr, har anslått at alkohol i 2010 forebygget 1348 dødsfall. På den annen side, så døde 3895 mennesker på grunn av følgesykdommer av alkohol. Sykdommer som hjerneblødning, skrumplever og alkoholrelaterte ulykker. Den danske ”Sundhedsstyrelsens” lavrisikogrense fra 2010 er syv enheter om uken for kvinner og 14 for menn. Drikker du mer enn 21 enheter for menn og 14 for kvinner, beveger du deg inn i en høyrisikosone og bør vel egentlig trappe veldig ned.

Kilde: Jyllandsposten.

FAKTA

Hvem har den laveste dødsrisiko?

– 35 pct. tror at det er personer, der slet ikke drikker alkohol

– 30 pct. tror at det er personer, der drikekr op til to genstande dagligt

– 12 pct. tror at det er personer, der drikker over tre genstande dagligt

– 13 pct. tror at det er ingen af ovenstående

– 9 pct. ved ikke

Kilde: Epinion

En enhet er enten en øl, 33 cl, et glass vin, 10 cl eller et glass sprit, 3 cl.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.