Noe av det beste med å skrive om vin, er å kunne reise. Oppleve historier, vin og vingårder som ikke finnes i Norge.

En sånn opplevelse er vingården Luca Ferraris i Piemonte i Italia. Det var Lucas oldefar, Luigi Ferraris , som satte i gang det hele med at han emigrerte til Amerika under gullrushet. Han var blant de heldige som fant gull som han sendte hjem til sine kone Bruno Teresa, og ga henne sjansen til å realisere hennes drøm. Noe hun gjorde da mannen hennes gikk bort i 1921 og hun kjøpte huset i Via al Castello som inntil for noen få år siden huset Lucas vingård.

II Casot

Senere kjøpte Lucas bestefar Martino, II Casot.  På den tiden var det bare en enkel hytte som sto midt på 4 hektar land. Martino plantet vinstokker og kjøpte fat for å lage vin med sine egne druer i sin egen kjeller. Han begynte med å selge vinen sin til grossister i området, og begynte senere å øke virksomheten sin ved å selge større flasker til enkeltpersoner som reiste frem og tilbake til Torino hver uke på hesteryggen.

Lucas far gjorde som veldig mange andre på den tiden. Sammen med en del andre fra området, flyttet han til Torino og fikk arbeide på Fiat. Men han klarte ikke å slippe lidenskapen til vingården som hans bestefar hadde skapt. Han klarte å holde liv i gården og solgte druene til et lokalt kooperativ.

Den store endringen

I 1999 overtok Luca Ferraris. Han var nyutdannet agronom og elsket det store potensialet som gården representerte. Noe av det første han gjorde, var og restaurere den gamle vinkjelleren. Akkurat som sin oldefar, begynte han å lage egen vin og tappe den selv.   Det ble vendepunktet for driften, og kanskje til og med for den lokale Ruchè drua. Luca var den første den første som tynnet ut vinstokkene. Alt for å forbedre kvaliteten. Tanken var å spesialisere seg på produksjon av høy kvalitet. Samtidig begynte han også å reise verden rundt på jakt etter nye kunder og markeder. Produksjonen ble hevet fra 10 000 flasker i 2000-årgangen til 60 000 i 2003. Først og fremst etter han begynte å samarbeide med Randall Grahm. En vinmaker fra California som også er grunnleggeren av Bonny Doon Vineyard. I dag produserer Ferraris eiendom rundt 130 000 flasker fra 18 vinmarker som dekker 25 hektar.

Vin som er smakt.

Ferraris Opera Prima Ruché 2017 Italia, Piemonte, Monferrato. Poeng 92/100

Drua er den lokale Ruché. Fin dyp rød farge. Duft av moden rød frukt med fine hint av vanilje og krydder. En frisk og fruktig smak med en bra fylde. Samme frukt som i duften. Godt balansert syre og sødme. Bra med tannin og en meget god ettersmak. En vin til vilt.

Ferraris Don Giacomo Cauda Vigna del Parroco 2019. Italia, Piemonte. Poeng 92/100

Laget på Ruché. Dyp rubinrød farge. Ung duft av kirsebær og plommer med hint av krydder. Fruktig, frisk med en fin fylde. Godt balansert. Lever opp til duften av kirsebær. Bra tannin. Meget god ettersmak. Vin til småvilt.

Ferraris ‘Clasic’ Ruche di Castagnole Monferrato DOCG 2020 Italia, Piemonte, Monferrato, Asti. Poeng 90/100

Laget på Ruché. Fin rubinrød farge. Duft av kirsebær, skogsbær med litt krydder og blomster. God fylde på smak med en fin fruktighet. Samme bær som i duften med bitte litt krydder. Godt balansert syre og sødme. Fin tannin og en meget bra ettersmak. Passer bra sammen med lyst kjøtt.

Ferraris La Regina Barbera d’Asti Superiore Italia, Piemonte Barbera d’Asti Poeng 90/100

Laget på Barbera. Rubinrød farge. Duft av plommer, røde bær og litt fat. God fruktighet på smak. Smak av kirsebær og litt krydder. God balanse. Lang og lekker ettersmak. Passer glimrende til kraftige pastaretter.

Ferraris Sant’Eufemia 2020 Italia, Piemonte, Monferrato Poeng 88/100

Ennå en godsak laget på Ruchè. Middels dyp rød farge. Duft av kirsebær med hint av noe floralt. Lever opp til duften på alle måter med sine kirsebær, men også noe plomme. Frisk med bra fylde. Godt balansert. Mild tannin og en fin ettersmak. En vin til lyst kjøtt.

Ferraris Sensazioni Viognier. Italia, Piemonte. Poeng 88/100

En hvitvin som er laget på Viognier. Gulgrønn farge. Duft av pærer og noe banan. Riktig frisk på smak med samme pærer som i duften. Bra syre. Meget god ettersmak. En vin som vil elske fet fisk men fungerer også til kos.

 

 

 

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.