Toro er et distrikt som det ene øyeblikket spås å bli den nye stjernen på den spanske vinhimmelen, for i neste øyeblikket skjelles ut for å produsere noen kjedelige og slappe viner.

Men verden er ikke svarthvit. For i Toro finner man riktige møkka viner og man finner også de komplekse, varme fullmodne vinene.

Vinbondens mareritt.

Toro er vel egentlig en vinbondes mareritt. Klima er brutalt med temperaturer som svinger fra 40 graders varme om sommeren til minus 20 grader om vinteren. Det kommer maksimalt 300 mm regn pr år og kunstvanning er forbudt. Landskapet er flatt og som sakt, varmt. Men noen fordeler finnes det selvfølgelig. De fleste vinstokkene er eldgamle og fra tiden før den store vinpesten som herjet Europa for mer enn 130 år siden. Druene som brukes, er Tempranillo eller som man sier lokalt, Tinto del Toro. Det dyrkes også litt Garnacha, Malvasia og Vedejo mens Merlot og Cabernet Sauvignon ikke finnes i det hele tatt.

Vinen skal inneholde minst 75% Tinto del Toro og ha minimum 12,5% alkohol. Men ofte kan de være opptil 15%. Vinstokkene bindes ikke opp som de fleste andre steder, men beskjæres så de blir som små og tette busker. Derfor blir det også god avstand mellom stokkene. Drueklasene er mindre enn f.eks i Rioja og gir derfor mer fylde og tannin enn i de andre distriktene. Og ikke minst så dufter de av solbær og krydder.

Matsu El Recio 2015. Spania, Toro. Pris kr. 203,70 Poeng 90/100

Jeg var veldig begeistret for 2013 årgangen, og for å si som det er, jeg er ikke noe mindre enn begeistret for denne årgangen. Vinen er laget på 100% Tempranillo. Flott mørkerød farge. Duften er klassisk, med solbær, pepper og hint av fat. Også smaken er en klassiker og er en flott representant for viner fra Toro når de er som best. Fløyelsmjuk og fyldig. Nydelig frukt og bær. Bra syre og tannin samt en ettersmak som varer til himmelen. En vin som vil passe glimrende til de fleste litt tyngre kjøttretter og de lange samtalene ved et middagsbord med venner. Et ekte løp og kjøp vin!!

Matsu El Picaro 2016. Spania, Toro. Pris kr. 155,50 Poeng 86/100

For meg er denne et nytt bekjentskap, men et bekjentskap som gleder. Som storebror er denne også laget på hundre prosent Tinta del Toro, bedre kjent som Tempranillo. Djupt rød farge med et litte blått skjær. God duft av solbær, krydder og små hint av urter. En fyldig, bløt smak. Lever så absolutt opp til duften. Meget bra balansert syre og sødme. Bra tannin. Lang, litt tørr ettersmak. En vin som passer til lam, grill og en god samtale. I forhold til pris, så er dette en glimrende kjøp.

Du kan oppleve begge vinene på Tromsø Øl- og Vinfestival 2018 

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.