Det siste året hallene, Les Halles, fantes, var jeg for første gangen i Paris.

Jeg kan ikke ha vært mer enn seksten år og som den romantikeren jeg var, så var jeg nysgjerrig på absolutt alt som fantes i denne gigantiske byen.

Jeg hadde lest om hallene, om markedene som hadde eksistert siden middelalderen og som skulle rives da luften ble forpestet av lastebilene som brakte inn varene til pariserne. Og jeg hadde lest at handlerne spiste løksuppe tidlig om morgenen og den skulle være noe helt utenom det vanlige. Om det var stemningen på cafeen rett i nærheten av Les Halles, eller den dårlige rødvinen, vet jeg ikke. Men suppa var fantastisk.

Her er en enkel oppskrift på fransk løksuppe.

Det du behøve til fire personer, er :

4 tykke skiver lystbrød, Til nød kan du bruke toast.
40 g smør
salt
pepper
20g hvetemel
1 liter kjøttkraft eller buljong
25cl hvitvin.
100g jarlsbergost reven
500-600 g løk, skåret i ringer.
2 fedd hvitløk

Begynn med å skjære løken i skiver. Hakk hvitløken, ikke press den. Ha smøret med en bitteliten dash olivenolje i gryta og fres løken og hvitløken vakkert gyllen. Dryss melet på og rør rundt, la det frese i gryta i ca fem minutter.  Nå heller du på kraften og vinen mens du rører det sammen. Dra ned varmen på ovnen og la det småkoke i ca 20 minutter. Smak det til med salt og pepper.

Toast brødet rimelig kraftig. Ha vær skive ned i en ildfast form og hell suppen over. Strø et tykke lag ost over og sett det inn i ovnen. Sa jeg at du skulle forvarme ovnen til 230 grader? Om du vil kan, du ha grillen på det siste minuttet så osten smelter og den får en flott farge.

Ta ut suppa og server.

Jeg drikker veldig gjerne Hubert Lamy Saint Aubin La Princée 2016. Frankrike, Burgund, Saint-Aubin. Pris kr. 364,90 Poeng 89/100

Ok, dette er jo en hvitvin og ikke akkurat billig rødvin. Drua er Chardonnay, den har en flott gyllengrønn farge. Meget god duft av sitrus, epler og det lille ubestemmelige. Frisk, fruktig med fin fylde på smak. Bra balansert syre og en frisk og fin ettersmak. Meget bra kjøp.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.