Portugal er ikke akkurat det vinlandet som dominerer listene på Vinmonopolet. Iallfall ikke om vi snakker om rød og hvitvin.

Og egentlig er det synd. Fordelen med at portugisisk vin ikke er trendy, er at man for masser av kvalitetsvin for pengene. For siden Portugal ble medlem av EU i 1986 har det betydd store investeringer og forbedringer i druedyrking og vinmaking. Så sakte men sikkert er Portugal i ferd med å gjeninnta en solid plass som kvalitetsleverandør etter lang tid i bakevja. Stadig flere dyrkere velger nå å lage vinene sine selv fremfor å levere dem til store kooperativer. Det betyr økt bredde og bedre kvalitet. Og en av grunnene til dette, er at Portugal har en rekke druetyper du ikke finner andre steder. Bare det gjør Portugal til et svært spennende vinland.

Portugals vinområder:

Alentejo

KorkeikAlentejo er Portugals største vinregion, og stedet for rimelige rødviner av rimelig bra kvalitet. Området er tørt og varmt, og har ideelle forhold for å modne druer i stor skala. Druene Trincadeira, Aragonez (Tempranillo) og Castelão gir fyldige viner med preg av modne, søte bær.

DOC Alentejo ligger i distriktet og vinene herfra er som regel av den høyeste kvaliteten i regionen. Ellers er Alentejo mest kjent for korkeikene som gir barken til vinkorker.

Bairrada

Bairrada-regionen i Beiras gir faste og dype rødviner og friske musserende viner. Rødvin på Bagadruen kan minne om barbaresco med mye tannin, god fruktighet med balsampreg og god friskhet og kan lagres lenge. Passer til vilt, lam og oksekjøtt. En fransk inntrenger, Petit Verdot, klarer seg også godt i Beiras og gir sødmefull, mørk fruktighet som også er godt til lam.

De hvite musserende vinene er friske og lages etter tradisjonell metode som i Champagne, men på druer som Maria Gomez, Arinto eller Bical. Prøv gjerne også rød musserende, som er en raritet, men som passer godt til bacalao, spekemat eller pinnekjøtt. Her lages også god hvitvin, gjerne på de samme druene som de musserende vinene. De kan, som Encruzado fra Dão, på sitt beste minne om solmoden, hvit burgund.

Dão

Dão går for å være Portugals beste rødvinsområde, og hvitvinene kan minne om hvit burgund. Dão beskyttes av fjell på alle kanter og er relativt kjølig. Vinene får fullmoden, men elegant fruktighet og forfriskende syre som gjør dem egnet til for eksempel vilt, okse eller lam. For det meste brukes lokale druer som Touriga Nacional, Alfrocheiro, Tinta Roriz (Tempranillo) og Jaen (Mencia).

Stjernen blant hvitvinsdruene er Encruzado, som brukes til alt fra lette, friske hvitviner til fatgjærede, burgundliknende viner med mer solmoden fruktighet. Prøv sistnevnte til ovnsbakt kylling eller smaksrike fiskeretter.

Douro

DurodalenDouro mitt favorittområde og er mest kjent for portvin.

Men Douro er et spennende sted for rødvin og hvitvin som har en egen appellasjon: DOC Douro. De fem vanligste portvinsdruene Tinta Roriz, Touriga Franca, Touriga Nacional, Tinta Barroca og Tinto Cão brukes til rødvinene.

Mye sol og varme gir vinene smak av plomme, morell, lakris og sorte oliven. De er gjerne preget av fullmoden fruktighet og moden, men ganske mye tannin og kan minne om gode viner fra Sør-Rhône eller Roussillon. Bastardo er også en druesort som kan gi viner med lys farge, men mye smak og struktur.

Prøv rød douro til vilt, biff eller lam. Hvitvinene er dessverre litt sjeldnere her til lands, men druer som Rabigato, Gouveio (Godello), Viosinho og Bical kan gi flotte, friske og fyldige hvitviner.

TrapperLisboa

Lisboa (tidligere Estremadura) produserer mest vin i Portugal og strekker seg langs kysten fra Lisboa opp til Beiras. Du finner ni DOCer (høyeste kvalitetsnivå i Portugal) her, blant andre Alenquer, Arruda, Óbidos og Bucelas.

Arintodruen gir friske, tørre hvitviner med moden fruktighet, balsam, blomst og gjerne noe nøtteaktig som passer til hvit fisk eller kylling. Endrueviner av Tinta Barocca er sjeldent, men gir ganske fyldige og urtepregede rødviner. Ellers dyrkes internasjonale druer her, som for eksempel Cabernet Sauvignon og andre portugisiske som Alicante Bouschet, Aragonez (Tempranillo) og Castelão.

I Óbidos lages også musserende, hvite viner. Personlig synes jeg ikke at de jeg har smakt, er spesielt spennende.

Fra frisk vinho verde til kraftig portvin

Portugal er som kjent, lite geografisk, men har en stor variasjon i vinstiler som i stor grad skyldes klimaforskjeller. I det kjølige og våte nord finner du frisk vinho verde laget på Lourreiro eller Alvarinho som kan kombinere det beste fra Tyskland og Chablis, mens i den hete og tørre Dourodalen mot spanskegrensen lages søt og fyldig portvin og fullmodne rødviner som passer til vilt.

Andre viner verdt å se etter er rødvin av Bagadruen fra Beiras. De har en fast struktur, kan lagres lenge og minner om Barbaresco i stil og kvalitet. Dão er Portugals beste rødvinsregion. Vinene lages på klassiske portvinsdruer som for eksempel Touriga Nacional. Se også opp for hvitviner på Encruzado som minner om hvit burgund. Portugal har også god musserende vin, til og med røde, som er gode matviner.

Kilde: Oxford Vinleksikon. Vinmonopolet

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.