Småkjøtt i brunsaus, sosekjøtt eller kjøtt i mørke. Kjært barn har mange navn.

Det beste er at det er gammel, norsk tradisjonsmat på lik linje med fårikål eller kjøttkaker. Kanskje ikke like mye brukt, men det er riktig godt.

Egentlig er dette veldig enkelt å tilbedrede og man står ikke lange stunden ved gryta, for stort sett passer det seg selv.

Til fire personer behøver du:

1. kg bog av storfe uten ben evt. høyrygg. Jeg foretrekker å bruke hele stykker som man skjærer ut selv. Det ferdig skårene fra slakteriene, er kvaliteten så som så.
4 ss smør. Man kan bruke margarin også.
5 ss hvetemel
9 dl kjøttkraft / buljong. Her kan man bytte ut 2 dl av kraften med mørkt øl.
2 stk løk
1 ts salt
1⁄2 ts pepper
2 ss smør til steking

Så la oss komme i gang. Begynn med å brune smøret og mel nøttebrunt, spe med kjøttkraft, og tilsett krydderet. Nå har du laget en klassisk brun saus, og det var vel ikke så vanskelig. Skjær kjøttet i store terninger. Skrell løk og skjær den i skiver. Brun kjøtt og løk i margarin i to omganger, og legg det over i sausen. Nå begynner det å ligne noe og den verste jobben er overstått. Nå er det bare å la gryta trekke under lokk like under kokepunktet i ca. 2,5 time eller til kjøttet er mørt. Så er det din glade rett som kokk og smake til med salt og pepper. Jeg liker best å servere retten sammen med dampete grønnsaker og poteter. Mest for at det er så forbannet godt å knø poteten i sausen. Men man kan også bruke potetstappe.

Jeg liker å drikke pils til. Men en bokkøl sitter heller ikke feil.

 

 

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.