Litt om øl.

Ukjent kunstner. Bilde tilhører tysk ølmuseum i Berlin.
Ukjent kunstner. Bilde tilhører tysk ølmuseum i Berlin.

Det skjer at jeg får spørsmål om øl. Den siste tiden er det to spørsmål som dukker opp litt oftere enn andre.

Hva er egentlig over- og undergjæret øl?

Råstoffet for øl er spiret korn (malt) tilsatt vann, humle og gjær. Ølproduksjon foregår i hovedsak etter to ulike prinsipper: overgjæring og undergjæring. Uttrykkene refererer til hvor gjæren vil legge seg etter at gjæringen er avsluttet – på ølets overflate eller på bunnen av gjæringskaret.

Overgjæret

Overgjæret øl er vanligvis fruktig, fyldig og komplekst, og av og til litt sødmefylt. Kjente øltyper som er produsert ved overgjæring er hveteøl, belgiske klosterøl, britiske ales, porter, og stout. Overgjæret øl vil som regel utvikle seg positivt ved lagring.

Undergjæret

Undergjæret øl smaker rent, er uten preg av gjæringen og er ofte lettere og tørrere enn overgjæret øl. Pilsnerøl, bayerøl, og bokkøl er brygget ved undergjæring. Undergjæret øl skal ikke lagres.

Det andre spørsmålet er hvilke øltyper som finnes. Og det finnes mange.

Ulike øltyper

327-IPA-Paket-22-10_720x600Her følger en kortfattet oversikt over de viktigste og best kjente øltypene som produseres i dag.

Ale: Engelsk uttrykk for et øl som er brygget ved såkalt overgjæringsteknikk. Overgjærede øl kjennetegnes av en fruktig og kompleks smak. Kjente overgjærede øltyper er engelske pale ales og bittere, tyske og belgiske hveteøl, portere og stouts.

Barley Wine: Engelsk betegnelse på et maltpreget, svært fruktig og vinøst overgjæret øl. Fargen varierer fra lys brunt til mahogny, og ølet inneholder fra 7 til 12 prosent alkohol.

Biere de garde: Lyst eller kopperfarget høykvalitetsøl fra det nordvestlige Frankrike. Kompleks, fruktig, og maltpreget smak. Ølet inneholder fra 6 til 8 prosent alkohol.

Bitter: Bronsefarget, overgjæret øl med tydelig humlekarakter. Ølet har sin opprinnelse i England. Inneholder fra 3,5 til 5,5 prosent alkohol.

Bock/ Bokk: Undergjæret øl med en ren og fyldig maltsmak. Fargen kan være gyllen eller lys brun. Inneholder 6 til 6,5 prosent alkohol.

Doppelbock: En ekstra kraftig utgave av ovennevnte bock/bokkøl. Dette er ofte mørke og søtladne øl med vinøst preg. Inneholder fra 7,5 til 15 prosent alkohol.

Flamsk rødt øl: Overgjæret, rødbrunt, syrlig og særpreget øl fra Vest-Flandern i Belgia. Enkelte øl lagres en tid på eikefat. Inneholder 5 til 6 prosent alkohol.

India Pale Ale (IPA): Ekstra alkoholsterk og kraftig humlet utgave av pale ale. Inneholder fra 5 til 7 prosent alkohol.

11531_0_Gaffel_Koelsch_-_Glas_0_2l_SplashKölsch: Spesialitet fra Köln. Lyst, overgjæret, fruktig og delikat smak. Inneholder 4,5 til 5 prosent alkohol.

Lagerøl: Tysk betegnelse på et øl som er brygget ved såkalt undergjæringsteknikk. Lagerøl kjennetegnes av en avrundet og ren smak. Kjente lagerøltyper er pilsnere, bayerøl, og bokkøl.

Lambic: Spontangjæret spesialitet fra et område sørvest for Brussel. Meget syrlig og aromatisk. Gjæres iblant med kirsebær (kriek), eller bringebær (frambozen). Unge og eldre lambicøl blandes til gueuze som inneholder 5 prosent alkohol.

Münchener: Rundt og maltpreget øl med en moderat bitterhet. Kan være brune eller helt lyse. Kalles bayerøl i Norge og inneholder 4,5 til 5,5 prosent alkohol.

Pilsener:  Lyst undergjæret øl med opphav i Tsjekkia. Frisk og ren smak med utpreget humlearoma. Inneholder 4,4 til 5,2 prosent alkohol.

Porter: Overgjæret øl med brunsvart farge og en tydelig brent smak. Alkoholstyrken kan variere sterkt, fra cirka 5 til over 10 prosent.

Rauchbier: Lysebrunt undergjæret øl fra Franken i Tyskland. Påtrengende røyksmak fra bøkeved. Inneholder cirka 5 prosent alkohol.

Saison: Et lyst, tørt og usedvanlig friskt overgjæret øl fra det fransktalende Belgia. Bittert og humlearomatisk. Inneholder fra 6 til 8 prosent alkohol.

Scotch Ale: Svært smaksrikt, sødmefylt og alkoholsterkt øl. Ofte med smak av aprikos, fiken og sjokolade. Inneholder fra 7 til 10 prosent alkohol.

Stout: Kullsvart og overgjæret øl med smak av espressokaffe og sjokolade. Kan være både tørre og søtlige. Inneholder fra 4 til 11 prosent alkohol.

220px-WeizenbierTrappistenbier: Eksklusive klosterøl brygget av trappistmunker i noen få klostre i Belgia. Varierer sterkt i farge. Kjennetegnes av høy alkoholstyrke og en særs kompleks smak og aroma. Inneholder fra 6 til 11 prosent alkohol.

Weizenbier / Weissbier: Et friskt, noe sødmefylt og aromatisk øl brygget overveiende av hvetemalt. Kan være mørkt eller helt lyst. Ølet har vanligvis et tydelig preg av kryddernellik, og det er bare svakt bittert. Opprinnelig en spesialitet fra det sørlige Tyskland. Inneholder fra 5 til 8 prosent alkohol.

Witbier: Svært lyst, overgjæret hveteøl fra Belgia. Ofte krydret med sitrusskall og koriander. Meget leskende og frisk smak med et svakt preg av eple og honning. Inneholder fra 5 til 8 prosent alkohol.

Neste mandag. Mer om øl.

Kilde : Vinmonopolet.

5 KOMMENTARER

 1. Prøver ikke å være pirkete, men var på øl-smaking i Brussel nylig og fikk da vite at det pr i dag er 12 trappistklostre som brygger Trappist-øl.
  De fordeler seg om jeg ikke husker feil: 6 i Belgia, 2 i Nederland, 1 i hhv Italia, Frankrike, Østerrike og USA. Så nå er «kun» halvparten fra Belgia.

  • Hei Ole.
   Du har helt rett. Så lista ser sånn ut:
   Belgiske trappistøl
   • Achel – brygges på klostret Sint-Benedictusabdij de Achelse Kluis i Hamont-Achel (Flandern)
   • Chimay – brygges på klostret Notre-Dame de Scourmont i Chimay (Vallonia)
   • Orval – brygges på klostret Abbaye Notre-Dame i Orval (Vallonia])
   • Rochefort – brygges på klostret Abbaye de Notre-Dame de Saint-Rémy i Rochefort (Vallonia)
   • Westmalle – brygges på klostret Onze-Lieve-Vrouw van het Heilig Hart i Westmalle (Flandern)
   • Westvleteren – brygges på klostret Sint-Sixtusabdij i Westvleteren (Flandern)
   Nederlandske trappistøl
   • La Trappe – brygges på klostret Onze Lieve Vrouw van Koningshoeven i Tilburg Her skal det sies at de ikke ble betraktet som trappistbryggerier i flere år da ølet ble brygget på bryggeriet Bavaria. Men de siste årene har munkene begynt å jobbe igjen, så dermed er de ”ekte” igjen.
   • Trappistenbrouwerij de Kievit, er det seneste på den hollandske listen.
   Franske trappistøl
   • Mont des Cats
   Østerrikske trappistøl
   Engelszell
   USA
   St. Joseph’s fra Spencer, Massachusetts. Første trappistbryggeriet utenfor Europa.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.