PRESSEMELDING: AV KRISTIN ALSVIK.

En ekte Veneto-vin i rojalt format

For én gang skyld får dronningen av Valpolicella stråle på egenhånd i den eksklusive innpakningen den fortjener – og er med det et perfekt alternativ til deg som ønsker en fruktig og smaksrik vinopplevelse, men er lei av sukkerbombene på polet.

Corvina er udiskutabelt dronningen av de tre blå hoveddruene i Valpolicella, og innehar tronplassen i alt fra lette og saftige valpolicellaer til kraftig amarone og sødmefull recioto – mens de andre druene er henvist til å spille birollene i vinoppsetningen. Men selv om corvina-druen får mest plass får den som følge av det italienske klassifiseringssystemet likevel sjelden synge solo, og det var akkurat det vi i Moestue Grape Selections nå ønsket at den skulle få muligheten til å gjøre.

Sammen med vinmaker Daniele Accordini har Christopher Moestue derfor utviklet denne vinen med ett mål for øyet – å la corvina-druen få vise frem sin personlighet og egenart, slik at den kan få skinne alene i all sin prakt.

– Vi ønsket å lansere en vin i en litt annen stil enn mange av de andre valpolicellaene som i dag er tilgjengelige på markedet. Domìni Veneti-serien består av klassiske Valpolicella-viner med høy kvalitet og en tydelig geografisk signatur, så denne vinen er selvsagt ikke tilsatt sukker – men vi har derimot blendet inn en klunk amarone for å gi vinen litt ekstra fylde, smaksrikdom og fruktsødme, forteller Christopher Moestue.

Naturlig flott friskhet og ren frukt

Corvina-druen gir viner med naturlig flott friskhet og ren frukt med urtepregede aromaer av sursøte kirsebær og en lett mandeltone, og 2015 var en strålende årgang for druen i Valpolicella. Resultatet er en vin med perfekt moden frukt og myke tanniner.

– Domìni Veneti Corvina er et perfekt alternativ til deg som er lei av de sukkerjusterte vinene i polhyllene, og heller vil ha en ekte og ærlig vin fra Veneto, konstaterer Christopher Moestue.

Navnet Domìni Veneti stammer fra landområdene som var underlagt republikken Venezia da den hadde sin storhetstid på 1500-tallet, og sammen med den rojale druen og kvaliteten på vinen er det denne gullalderen med all sin pomp og prakt som skal gjenspeiles i det eksklusive designet på boksen. Akantus-ornamentene som rammer inn den hvite kartongen spiller både på de frodige vinmarkene druene kommer fra, som slynger seg langs åssidene i Valpolicella, og det storslåtte operahuset i Verona, som er verdens største i sitt slag.

Ordet corvina har derimot alt annen enn et majestetisk meningsinnhold, og betyr rett og slett ”liten kråke”. Det kan skyldes at de små druenes lyse, livlige karakter og mørke farge minte de lokale vinbøndene om den rappkjeftede sorte fuglen – eller kanskje kommer navnet av at fullmodne corvina-druer er ansett som en real delikatesse av de italienske kråkene…

Allsidig allrounder

Domìni Veneti Corvina BiB

2015 har en klar rubinrød farge med blåskjær og granateplerøde toner, og en aromatisk duft av kirsebær, moreller, bjørnebær, jordbær og blå plommer med toner av fioler, sort pepper, vanilje og grønne urter. Vinen er ren og frisk med en myk og rund munnfølelse, lette tanniner som er sømløst integrert i vinens tekstur og en saftig smak av ferske mørke kirsebær og urter med et hint av mandler som avrundes i en lang og krydret finish.

Vinen er perfekt til italiensk mat som lasagne, spaghetti bolognese eller pizza med spekepølse, eller til forretter som for eksempel en steinsoppsuppe. Med sin bløte munnølelse og flotte frukt er vinen også nydelig når du vil drikke rødt til fisk, som for eksempel kveite med bacon og rødvinssaus.

Corvina BiB takler også fint smaksrike retter som grillet svinefilet med fløtepoteter, kyllingnuggets med barbecuesaus eller asiatiskinspirert mat, samt lettere retter med rødt kjøtt og mellomlagrede oster. Til slutt er den ikke minst en innertier til norsk julemat – alt fra juletorsk og kalkun til ribbe og pinnekjøtt – eller når du bare vil kose deg med et glass foran peisen.

Domìni Veneti Corvina BiB 2015 er tilgjengelig i kategori 6 i Vinmonopolets basisutvalg, og har en pris på 419 kroner (300 cl).

I tillegg til den nylanserte Corvina-kartongen er det også verdt å nevne de andre vinene fra den anerkjente Domìni Veneti-serien vi har i porteføljen:

Soave

Seriens hvite alibi har en strågul farge med grønnskjær og en lett, delikat og floral duft av hvit fersken med et hint av grapefruktzest. Dette er en krisp og klassisk soave med fin fylde og myk munnfølelse, og den smaker av moden sitrusfrukt og blomster med innslag av mandler i finishen.

Domìni Veneti Soave Classico Superiore 2015 er super til fingermat, salater, grønnsaksbaserte pastaretter og sjømat, og er tilgjengelig i Vinmonopolets bestillingsutvalg til en pris på 114,90 kroner.

Valpolicella

Det er ikke uten grunn at denne vinen har vært stamgjest i norske polhyller i en årrekke – dette er en klassisk og tradisjonelt laget Valpolicella med flott struktur i en elegant stil.

Vinen har en rubinrød farge med blåskjær og lys rød kant, og en dyp og intens duft av friske moreller, modne plommer og bringebær med florale toner og innslag av mandler, nyper og gress. Dette er en fersk og elegant vin med bløte tanniner, myk fylde, god friskhet og en saftig og leskende smak av sursøte kirsebær og grønne urter som munner ut i en krydret avslutning.

Domìni Venetis Valpolicella Superiore er flott til blant annet italienske retter som fersk pappardelle med lam og chorizo, penne med tomatsaus eller hjemmelagd italiensk pizza, samt til alt fra soyamarinert torsk og posjert breiflabb med potetmos til kantarellstuing, kyllingsalat, svinefilet med ovnsbakte tomater og modne oster – eller når du bare vil kose deg med et lite glass rødvin en fredag kveld.

Domìni Veneti Valpolicella Classico Superiore 2014 er tilgjengelig i kategori 1 i Vinmonopolets basisutvalg, og finnes med andre ord i samtlige Vinmonopol-utsalg i hele Norge til en pris på 119,90 kroner.

Vigneti di Torbe

Denne vinen er ikke som alle andre ripassoer – men en klassisk og tradisjonell variant med flott struktur i en ren, aromatisk og elegant stil.

Vinen har en tett og klar rubinrød farge med toner av fiolett, og en ren, frisk og sødmefylt duft av modne kirsebær, moreller, svisker og mandler. Vinen er fyldig med en bløt og fløyelsmyk munnfølelse, flott friskhet og spreke tanniner, og har en sødmefull smak av moreller, rosiner og vanilje som munner ut i en lang og fast avslutning.

Vinen er en real allrounder som er perfekt til tapas, koldtbord og forretter som tomatbruschetta. Vinen takler også fint kraftige fiskeretter, som urtebakt klippfisk eller grillet torsk med hvitløksolje og middelhavsgrønnsker, samt kjøttretter med for eksempel storfe, elg eller and, i tillegg til smaksrike oster.

Domìni Veneti Vigneti di Torbe Valpolicella Classico Superiore Ripasso 2013 er tilgjengelig i kategori 3 i Vinmonopolets basisutvalg til en pris på 150 kroner.

La Casetta

”Det lille huset” er en konsentrert og mangefasettert konstruksjon som samtidig gir ren drikkeglede for alle penga, og demonstrerer til det ypperste hva en vin laget med ripasso-metoden kan være.

Vinen har en dyp og intens rubinrød farge med fiolettskjær, og en delikat, kompleks og sødmefylt duft av modne røde kirsebær, søte plommer, svisker og vanilje med innslag av jord og lakris. Vinen er varm, fyldig og lett sødmefull med flott friskhet, fløyelsmyk munnfølelse og en intens og rik smak av rosiner, modne bjørnebær og brente mandler som munner ut i en lang, saftig og skallpreget finish med toner av mokka.

Vinen er nydelig til et smaksrikt viltmåltid, som for eksempel tiurbryst med blåbærsaus, men også til retter med lam og lyst kjøtt, som nyttårskalkun med stuffing og pannestekt rosenkål, samt til krydrede pastaretter og lokale oster – norske eller italienske.

Domìni Veneti La Casetta Valpolicella Classico Superiore Ripasso 2013 er tilgjengelig i Vinmonopolets bestillingsutvalg til en pris på 194 kroner.

Verjago

Innholdet i denne flasken kan kanskje kalles en slags supervalpolicella eller miniamarone – en Valpolicella-vin helt utenom det vanlige, med en eksepsjonell balanse mellom kraft og eleganse.

Vinen har en dyp og tett rubinrød farge med fiolettskjær, og en intens, nyansert og rik duft av modne mørke kirsebær, moreller, solbær, mandler, peppermynte, lakris og fioler med innslag av lær og røyk. Verjago er en elegant vin med fløyelsmyk fylde, delikat friskhet, fine, modne tanniner og en varm, saftig og krydret smak av mørke kirsebær, blåbær og vanilje som munner ut i en lang og skallpreget ettersmak med et hint av urter.

Vinen er perfekt til alle typer kjøtt, for eksempel storfe eller vilt, som gjerne kan ha vært en tur innom grillen eller kokt lenge i en gryte – for ikke å glemme julemat som svineribbe og pinnekjøtt, samt modne, smaksrike oster.

Domìni Veneti Verjago Valpolicella Classico Superiore 2011 er tilgjengelig i Vinmonopolets bestillingsutvalg til en pris på 249 kroner.

Amarone

Flaggskipet i Domìni Veneti-porteføljen er deres amarone, som med sin perfekte balanse mellom sjarm og struktur er et ypperlig uttrykk for seriens filosofi.

Vinen har en tett og kompakt rubinrød farge, og en dyp, intens og krydret duft av syltede sursøte kirsebær, modne plommer, rosiner, svisker, mokka, sjokolade og trevirke med innslag av tørkede blomster, urter og lær. Dette er en svært solid og fyldig vin med fløyelsmyke tanniner, flott friskhet og en rund og delikat smak av modne kirsebær, svisker og rosiner som munner ut i en lang og varm finish med toner av kaffe og vanilje.

Vinen er nydelig til grillet og langtidskokt kjøtt, gjerne i form av retter med and eller fugl, som for eksempel helstekt rype med rosmarinsjy, men den er også en innertier til rike lammeretter og langtidsmodnet parmesan. Eller bare til den dype samtalen etter middagen…

Domìni Veneti Amarone della Valpolicella Classico 2013 er tilgjengelig i Vinmonopolets bestillingsutvalg til en pris på 239 kroner.

Vigneti di Moron

Denne unike og storslåtte vinen kommer fra nøye utvalgte vinmarker som lenge har vært kjent for å produsere recioto av fantastisk kvalitet.

Vinen har en dyp og tett granateplerød farge, og en nyansert, forførende, floral og krydret duft av syltede mørke kirsebær, svisker og sjokolade med toner av mokka og fat. Vigneti di Moron er en intens, fyldig og sødmefull smaksbombe av en vin som balanseres av god struktur og flott friskhet med en konsentrert smak av modne kirsebær, svisker og kaffe som glir ut i en lang, varm og kompleks avslutning.

Vinen er fantastisk sammen med desserter som mørk sjokolademousse med blåbæriskrem, panna cotta med kirsebærcoulis, riskrem med syltede bringebær, karamellkonfekt, julekaker, brente mandler, biscotti og kraftige oster – eller bare som en dessert i seg selv…

Vigneti di Moron Recioto della Valpolicella 2012 er tilgjengelig i Vinmonopolets bestillingsutvalg til en pris på 199,90 kroner (50 cl).

Visste du at…

  • Corvina bare er ett av mange italienske druer med fuglenavn
  • Corvina-navnet også har sin plass i en annen del av dyreriket – som et
  • generisk navn på en rekke ulike ørnefiskarter, som har en mild smak og finnes over hele verden (den brukes blant annet i utstrakt grad til ceviche i Sør-Amerika)
  • Corvina også adlyder navnet cruina, som betyr ”umoden” – ettersom druen modner og dermed høstes svært sent (men det tykke skallet gjør at den likevel ikke angripes av råte, og den er dermed perfekt for tørking)
  • Det finnes noen toppviner i Veneto som utelukkende er laget på corvina, men på grunn av DOC-regelverket (som krever at vinene består av flere av de lokale druene) må også disse deklassifiseres til IGT (i likhet med for eksempel supertoskanere)

 

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.