Forrige uke, ryddet jeg blant mine bøker. Planen var å gi bort en del av dem, da jeg har altfor mange.

Blant bøkene fant jeg en engelsk versjon av Émile Zolas roman Le Ventre de Paris. Det er den tredje romanen i Émile Zolas tjuebinds serie Les Rougon-Macquart. Alt skjer rundt Les Halles, det som var et gigantisk marked i Paris fra 1800-tallet. Og boken vekket en nostalgisk følelse i meg. Og lysten på løksuppe.

Les Halles

Det siste året hallene, Les Halles, fantes, var jeg for første gangen i Paris.

Jeg kan ikke ha vært mer enn seksten år og som den romantikeren jeg var, så var jeg nysgjerrig på absolutt alt som fantes i denne gigantiske byen.

Jeg hadde lest om hallene, om markedene som hadde eksistert siden middelalderen og som skulle rives da luften ble forpestet av lastebilene som brakte inn varene til pariserne. Og jeg hadde lest at handlerne spiste løksuppe tidlig om morgenen og den skulle være noe helt utenom det vanlige. Om det var stemningen på cafeen rett i nærheten av Les Halles, eller den dårlige rødvinen, vet jeg ikke. Men suppa var fantastisk.

Her er en enkel oppskrift på fransk løksuppe.

Det du behøve til fire personer, er :

4 tykke skiver lystbrød, Til nød kan du bruke toast.

40 g smør

salt

pepper

20g hvetemel

1 liter kjøttkraft eller buljong

25cl hvitvin.

100g jarlsbergost reven

500-600 g løk, skåret i ringer.

2 fedd hvitløk

 Sånn gjør du

Begynn med å skjære løken i skiver. Hakk hvitløken, ikke press den. Ha smøret med en bitteliten dash olivenolje i gryta og fres løken og hvitløken vakkert gyllen. Dryss melet på og rør rundt, la det frese i gryta i ca fem minutter.  Nå heller du på kraften og vinen mens du rører det sammen. Dra ned varmen på ovnen og la det småkoke i ca 20 minutter. Smak det til med salt og pepper.

Toast brødet rimelig kraftig. Ha hver skive ned i en ildfast form og hell suppen over. Strø et tykke lag ost over og sett det inn i ovnen. Sa jeg at du skulle forvarme ovnen til 230 grader? Sett inn suppa i 2-3 minutter- Om du vil kan, du ha grillen på det siste minuttet så osten smelter og den får en flott farge.

 Ta ut suppa og server.

I fredags drakk jeg en Dom. du Chardonnay Chablis 2021. Frankrike, Burgund, Chablis. Pris kr. 237,90 Poeng 87/100 Importør: Pernod Ricard Norway AS

Dette er heldigvis en hvitvin og ikke akkurat billig rødvin. Drua er Chardonnay, den har en flott gyllengrønn farge. Meget god duft av sitrus, epler og det lille ubestemmelige. Frisk, fruktig med fin fylde på smak. Bra balansert syre og en frisk og fin ettersmak. Passet glimrende til suppa og det ekstra glasset til kos etter maten. Meget bra kjøp.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.