Langfredag. Som barn var det dagen jeg aldri forsto.

At den kunne være lang for noen, forsto jeg. Blant annet for noen av mine venner som ikke fikk lov å gå ut, leke eller noe annet, for det hadde Jesus bestemt. Med andre ord, den mest tungsindige dagen i påsken.

Da gardinene ble trukket for

Før i tiden – og vi snakker ikke steinalder, men på 1970 til begynnelsen av 80 tallet  – var langfredag nesten helligere enn søndag. NRK sendte bare kirkemusikk og stille bilder av altertavler. Gardinene skulle være trukket for. Ikke for å hindre naboen innsyn, men for ikke å friste Herren selv.

Det var forbudt å danse. Bokstavelig talt. Mange kommuner hadde egne vedtak mot dans, kino og annen «usømmelig adferd» langfredag. En slags moralens lockdown, uten smittevern, men med himmelsk overvåking.

Vin i smug og svartebørsøl

Men nordmenn er ikke lette å stoppe når det nærmer seg høytid – og det står et lam i ovnen. Allerede på 60-tallet vokste det fram svartebørser for øl og vin i dagene før langfredag. Folk bunkret som til dommedag. På hoteller og lukkede «selskapsklubber» ble det servert alkohol – med gardinene godt trukket for og viskelæret klart til loggboken.

I Oslo kunne du høre en stille klirring av flasker i bakgater. Ikke fra fyll, men fra høflige herrer i trenchcoat som visste at både Jesus og politiet kunne dukke opp.

Skjenking med skam

Først på slutten av 80-tallet løsnet det litt. Bergen var tidlig ute med å tillate vin til maten – men bare hvis det ikke var «festpreget». En regel som naturligvis er åpen for tolkning: Hva er festpreget? Lyslenker? Jubel? En vits under desserten?

Og mens noen restauranter våget seg ut på tynn is, satt mange fortsatt hjemme med et glass i hånda og dårlig samvittighet i magen.

I dag? Lammelår og Côtes du Rhône

I 2025 er det få som lar seg stoppe av gammelt forbud. Polet er stengt, ja – men skapene er fulle. Gardinene er åpne. Musikken flyter fritt, fra gregoriansk sang til Neil Young – alt er tillatt nå. Langfredag har blitt en stille dag, ikke en skamfull dag. Og takk han derre gud for det.

Legg inn en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.