La Marca di San Michele:

Tilbake til røttene

Av Kristin Alsvik.

Fra eventyret som ble til virkelighet kommer solmodnet Verdicchio av ypperste klasse seilende inn til sommerens grillede sjømat og hagefestene som umerkelig glir ut i de sene nattetimer… Gjør deg klar for kjærlighet ved første slurk!

solsikkeBak den karismatiske vinen La Marca di San Michele Verdicchio dei Castello di Jesi Classico Riserva 2012 står tre barndomsvenner som elsker å lage vin – og det eneste de elsker enda høyere, er å dele resultatet av det møysommelige arbeidet med gode venner.

Fant frem til kjernen

Alessandro, Beatrice og Daniela er alle fjerde generasjon vinbønder, men i stedet for å følge i sine foreldres fotspor, snudde de og gikk tilbake til røttene sine. Og her fant de frem til kjernen i det å lage vin.

– Vi ville bringe tilbake det autentiske og opprinnelige ved dette yrket – avdekke dets sjel, om du vil, forteller Alessandro Bonci, som har hovedansvaret i kjelleren.

Alessandro og Beatrice er søsken, og sammen med Daniela vokste de opp i den lille byen Cupramontana i Italia.

– Vi begynte å drømme om å starte vingård sammen allerede for 25 år siden, da Daniela og jeg delte en studentleilighet i Bologna. Og vi tenkte mye på det i årene som fulgte. Vi hadde lyst til å skape vårt eget lille paradis med et lite hus midt mellom vinrankene. Besteforeldrene våre var dedikerte vinmakere som alltid var omringet av gode venner, munter stemning, livlig musikk og ikke minst deilig vin. Slik hadde jo vi det også – men i byen. Og det ble ikke helt det samme. Så da bestemte vi oss for å gi det en sjanse! forteller Alessandro.

foto.lms.2014_1000x420pxDruene står i høysetet
I 2007 begynte de tre derfor på et nytt kapittel i sine liv. De la jobbene og det hektiske bylivet bak seg, og vendte hjem for å lage vin. Her startet de opp La Marca di San Michele, hvor økologisk jordbruk og helhetlig drift står i sentrum.

– Hos oss står druene i høysetet, og vi gjør alt vi kan for at de skal få høyest mulig kvalitet, sier Alessandro.

Ifølge Alessandro er det mange fordeler med å være et så ungt vinhus.

– Her er det ingen foreldregenerasjon som kikker oss over skuldrene, og vi slipper å være slaver av noens vaner og måter å gjøre ting på. For oss finnes det ikke rutinearbeid. Vi gjør bevisste valg, og legger sjelen vår i alt vi gjør. Vi følger personlig druene i alle deres livsfaser, helt fra de fødes i vinmarken til de når sitt høydepunkt i vinflasken du holder i hånden.

Perfekt for Verdicchio
Verdicchio blir ansett som en av Italias aller beste hvitvinsdruer. Den har relativt høy syre, og det gir viner med en nydelig friskhet man ellers ikke ser så ofte i viner laget såpass langt sør i Italia.

Verdicchio-druen og distriktet Castelli di Jesi er uløselig knyttet sammen i DOC-en ”Verdicchio dei Castelli di Jesi”, og det er også her vi finner lille, tradisjonsrike San Michele, som er et av verdens beste steder å dyrke Verdicchio.

La Marca di San Michele holder til på en høyde i den lille, vakre byen Cupramontana, som ligger i den nordlige delen av regionen Le Marche i støvellandet Italia, midt på baksiden av leggen. Her er landskapet preget av bølgende åser som stiger opp mot San Vicino-toppen i fjellkjeden Appenninene i vest, og flater ut i øst ned mot det asurblå Adriaterhavet. Frodig gress vokser mellom vinrankene, som ligger mellom hvite veier i det solfylte, åpne landskapet.

La-Marca-San-Michele-Verdicchio_presseEn helt unik vin
Strekene på vinetiketten er ingen form for abstrakt kunst, men et kart over vinmarkene til La Marca di San Michele. Den mørkere delen representerer marken hvor druene til Verdicchio dei Castello di Jesi Classico Riserva 2012 kommer fra.

– Kombinasjonen av det spesielle jordsmonnet og mikroklimaet her gir en helt unik vin som ikke kan gjenskapes noen andre steder. Vi er utrolig heldige som kan lage vin i dette fantastiske området. Man kjenner hvor vital, kraftfull og nesten magisk jorden er her, og man kan nærmest ta og føle på forbindelsen mellom vinen og vinmarken, sier Alessandro Bonci.

La Marca di San Michele har som mål å lage vin med tre egenskaper.

– Vinen skal kun smake av druer, jordsmonn og klima, den skal være enkel å matche med mat, og den skal ha en renhet som gjør den lett å drikke, oppsummerer Alessandro.

I harmoni med jorden
For de tre var det ikke noe alternativ å jobbe konvensjonelt – både av hensyn til miljøet, de som jobber på vingården og deg som til slutt drikker vinen.

– Det å jobbe økologisk var en forutsetning da vi la ut på dette eventyret. Og det var også derfor vi bestemte oss for å starte vår egen vingård i stedet for å gå inn i hver våre familiebedrifter. Bare på denne måten kan vi bevare det vi er så heldige at naturen har skjenket oss, legge til rette for et sunt jordsmonn og være i fullstendig harmoni med jorden og alle de bittesmå skapningene som lever der. Vårt neste skritt er biodynamisk sertifisering, forteller Alessandro Bonci.

Hos La Marca di San Michele har de dermed respekt for jorden og følger dens naturlige syklus. De har tålmodighet i vinmarken og omsorg for vinplantene, og det brukes ingen kjemiske sprøytemidler.

– I stedet for å bruke produkter som utarmer jorda bruker vi heller en hakke når det trengs, sier Alessandro.

Et realt håndverksprodukt
LA MARCA 2014Hos La Marca di San Michele er de overbevist om at mennesker ikke kan erstattes av maskiner, så nesten alt arbeid gjøres for hånd, og som sine besteforeldre bruker de kun villgjær – gjærstammene som finnes naturlig i kjelleren og vinmarkene. Vinen er dessuten modnet i halvannet år før den slippes på markedet – og det er slett ikke dagligdags for en moderne italiensk hvitvin!

Dette møysommelige arbeidet gjenspeiles også i vinen, som er som et ekko av den fremragende vinmarken, San Micheles lange historie og La Marca-gjengens ekte og lidenskapelige tilnærming til vinmaking. Resultatet er en unik og annerledes vin med finesse, sterk personlighet og lang levetid. Når du tar en slurk av vinen kjenner du umiddelbart at det er et realt håndverksprodukt du har i munnen – og den følelsen sitter du, akkurat som ettersmaken, igjen med lenge.

– Vi elsker å lage vin, men vi liker om mulig enda bedre å drikke den sammen med gode venner, og la dem bli kjent med området og dets historie gjennom vinen, forteller Alessandro Bonci.

En stor og mangefasettert Verdicchio
En Riserva skal være et særlig rikt og flott uttrykk for sitt opprinnelsessted, og det er La Marca di San Micheles utgave et ypperlig eksempel på. Dette er en stor og mangefasettert Verdicchio med en rekke tilsynelatende motsetningsfylte egenskaper, som i virkeligheten utfyller hverandre. Vinen er for eksempel imøtekommende – men bestemt. Den er myk – men sterk, og energisk – men likevel elegant. Og selv om vinen er hvit, har den på mange måter strukturen til en rødvin.

Ryggraden i La Marca di San Michele Verdicchio dei Castello di Jesi Classico Riserva 2012 er en strålende friskhet, noe som både gjør den til et spennende lagringsprosjekt og en svært allsidig matvin – samtidig som den er en mineralsk, urtepreget og saftig vin som er leskende og deilig å drikke nå.

Montepulciano-marken2En svært allsidig matvin
Vinen er klar grønngul med gyllent skjær, og har en ren, rik, aromatisk og nyansert duft av modne gule epler, gule plommer og sitruszest med steinpreget mineralitet, mandler, hasselnøtter, smør, furu, rosmarin, hvite blomster og et hint av tørket frukt og krydder som fennikelfrø, karve og muskat. Vinen er harmonisk, elegant og presis med en myk og kremete munnfølelse, flott struktur, nydelig fylde og stor konsentrasjon med intens og saftig gul frukt, flott friskhet og en lang og deilig saltmineralsk og sitruspreget avslutning.

En slik smaksrikdom og kompleksitet gjør La Marca di San Michele Verdicchio dei Castello di Jesi Classico Riserva 2012 til en svært allsidig matvin, som med sin flotte friskhet og gode fylde fint takler nokså rike og fete retter. Den er for eksempel en perfekt match til smaksrike sjømatretter, som for eksempel grillet havabbor med sitron og god italiensk olivenolje, helstekt piggvar med ovnsbakte poteter, gnocchi med reker og blåskjell, panert torsk med gresskarravioli, kremet risotto med ishavsrøye og urter, bacalao, fiskesupper eller skalldyrsalater, samt grønnsaksretter, lett orientalsk mat, ovnsbakt lyst kjøtt og modne oster.

Men vinen passer ikke bare til god mat – den kommer vel så godt til sin rett i alle typer sammenkomster med lattermild stemning, lystig musikk og ett eller flere mennesker du er glad i, akkurat slik gjengen bak La Marca selv serverer den.

La Marca di San Michele Verdicchio dei Castello di Jesi Classico Riserva 2012 er tilgjengelig i kategori 5 i Vinmonopolets basisutvalg til en pris på 226 kroner.

Visste du at…
Le Marche er Italias eneste vinregion som har sitt navn i flertall
Navnet Verdicchio kommer fra det italienske ordet verde (”grønn”), som følge av den klare grønngule fargen både druen og den resulterende vinen nesten alltid har
På midten av 1980-tallet var Verdicchio verdens 15. mest plantede druetype – noe som plasserte den foran langt mer kjente varianter som Chardonnay, Sauvignon Blanc og Pinot Noir

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.