Forrige dagen var Maximin von Schubert innom Tromsø og jeg hadde gleden av å treffe ham og smake en rekke vin fra Maximin Grünhaus.

Marken til Maximin ble grunnlagt av romerne for noen tusen år siden. Og før romerne dyrket kelterne vin på markene. Noe vinkniver som er funnet på markene beviser.

I «moderne» tid blir eiendommen førstegang omtalt 6. februar 966 da keiser Otto den første, bekreftet en donasjon gjort i det syvende århundre av kong Dagobert. Han donerte eiendommen til Benediktinermunkene i Saint Maximin-klosteret i Trier. Og sånn gikk tiden, med tilbygg av slottet, vinkjellere og mye annet. Helt frem til Napoleon kom i 1807. Han konfiskerte gården og gjorde den til fransk eiendom frem til 1810. Da ble den solgt til Friedrich Freiherr von Handel og igjen i 1882 til Carl Ferdinand Freiherr von Stumm-Halberg – dagens Maximins tipp-tipp-oldefar.  Og det var en positiv sak for hele Mosel. Han investert i en rekke teknologiske nyvinninger og ganske hurtig ble Maximin Grünhaus en av de mest morderne vingårdene i Tyskland og Europa. Han fikk vannkraft fra Ruwer som genererte strøm til virksomhetene og husene i omgivelsen. (Visst nok skal landsbyene rundt Maximin Grünhaus være nummer to i verden som fikk elektrisitet etter Hammerfest) Strømmen ble ikke bare brukt til lys, men også til å drive hydrauliske presser til vinkjelleren.

Maximin von Schubert

Men lykken vokser ikke alltid inn i himmelen. von Stumms eneste sønn døde tidlig i en ulykke og derfor, fikk datteren Ida virksomheten som en «morgengave» på dagen for hennes bryllup med den senere generalløytnant Conrad von Schubert. En av de spennende tingene Conrad gjorde, var å kjøpe opp markene Abtsberg. Marker som de kjøpte av Karl Marx som forøvrig var en stor konsument av moselvin.

I dag er det Maximin von Schubert som styrer Maximin Grünhaus. Han er med andre ord 6. generasjon på den 34 hektar store eiendommen.  Og fortsatt produserer de noe av Tysklands beste vin.

Maximin Grünhäuser Pinot Noir 2019. Tyskland, Mosel. Pris kr. 454,90 Poeng 87/100 Importør: Plus Vini AS 

Drua er Pinot Noir. Klar rød farge. Elegant duft av kirsebær, røde bær og med små hint av tre. God fylde på smak. Frisk og fruktig. God munnfølelse. Meget bra balansert syre og sødme. Mild tannin. En frisk, elegant ettersmak. En vin som vil fungere glimrende til kokt torsk. Meget bra kjøp.

Maximin Grünhaus Schloss Riesling Trocken 2020. Tyskland, Mosel. Pris kr. 227,90 Poeng 90/100. Importør: Plus Vini AS

Dette er vinen som tidligere gikk under navnet Monopol. Drua er riesling. Lys strågul med et grønt skjær. Nydelig duft av grønne epler, sitrus med hint av blomstereng og fersken. Vinen er frisk, fruktig med en god fedme. Lever opp til duften. En meget godt balansert syre og sødme. Lang og god ettersmak. En vin som passer grillet laks og annen sjømat. Dette er en ekte løp og kjøp vin.

Maximin Pinot Blanc 2020 Tyskland, Mosel. Pris kr. 189,90 Poeng 89/100. Importør: Plus Vini AS

Drua er Pinot Blanc. Lys gul farge med et lite grønt skjær. God duft av epler, sitrus og bitte litt blomst. Smaken har en frisk og fruktig fylde. Balansert av bitte litt sødme. Lever riktig bra opp til duften. En meget bra ettersmak. Passer glimrende til både kos og til skalldyr. Løp og kjøp vin.

Maximin Riesling 2021. Tyskland, Mosel. Pris 169,90 Poeng 88/100 Importør: Plus Vini AS

Lys gul med et svakt grønt skjær. Duft av epler, sitrus med hint av blomster. Frisk og fruktig smak. Lever opp til duften. Meget bra balansert. God ettersmak. Passer til reker og andre skalldyr og kos.  Meget bra kjøp. Finnes også på bag in box.

Maximin Grünhaus Riesling Sekt Brut 2018. Tyskland, Mosel. Pris kr. 299,90 Poeng 89/100. Importør: Plus Vini AS

Denne vinen smakte jeg for en stund siden. Og gjensynet var herlig. Drua er Riesling. Gulgrønn farge. Fine små bobler. Bra duft av sitrus, epler og små hint av fersken. Smaken er fruktig og frisk. Bra fylde. Balansert syre og sødme. Lever til fulle opp til frukten fra duften. Lang og god ettersmak. Lykken er når en tysk musserende vin er laget på riesling og smaker sekt. Passer best til lange samtaler og aperitiff, men går også fint sammen med lette retter med lyst kjøtt. Meget bra kjøp.

Vinene fra Maximin Grünhaus kan smakes på festivalen i Tromsø den 19. November. Jeg gleder meg. Billetter kan kjøpes her.

 

 

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.