Jeg er litt svak  for pressemeldingene yil Kristin Alsvik. De er velformulert, innholdsrike og morsomme.

Jeg vil påpeke at dette er en pressemelding og ikke nødvendigvis det Godt Drikke mener om vinene. Det vil jeg komme tilbake til når jeg har smakt den.

AOC Sancerre er tredje vin ut i AOC-serien.

Nå kommer tredje vin i Excellars’ egenutviklede AOC-serie – AOC Sancerre. Vinserien består av franske typeriktige toppviner, og fra før er allerede AOC Chablis og AOC Côtes du Rhône lansert.

AOC Sancerre er en forfriskende og sommerlig vin, og dermed et perfekt valg i den lyse og varme årstiden som ligger foran oss. Den passer som hånd i hanske til de fleste av våren og sommerens matretter, samtidig som den også er nydelig på egenhånd – for eksempel på et solfylt svaberg med utsikt over fjorden eller på terrassen en lun sommerkveld.

– Vi har valgt å lage en svært mineralsk, intens og frisk vin – en erketypisk Sancerre som vil tilfredsstille selv den mest kresne Sancerre-elsker. Det blir ikke mer Sancerre enn dette, sier Geir Eikeland, som er gründer og daglig leder i Excellars.

AOC_Sancerre_allwhitenow 3AOC Sancerre kommer fra 2012-årgangen, som var svært bra i Sancerre.

– Vinene fra 2012-årgangen i Sancerre holder svært høy kvalitet, og er mye bedre enn vinene fra den svake 2011-årgangen, som stort sett var uinteressante og tamme. AOC Sancerre er derimot en svært intens og mineralsk vin som sitter lenge – rett og slett en særdeles vellaget og klassisk Sancerre, sier Geir Eikeland.

Sancerre – drue og jordsmonn i perfekt harmoni

Sancerre ligger på venstre side av Frankrikes lengste elv Loire, på en vakker høyde med fantastisk utsikt over Loire-dalen. AOC Sancerre er laget av druen Sauvignon Blanc, som er den eneste hvite druetypen som er tillatt i Sancerre. Det er det imidlertid ingen grunn til å ergre seg over – Sancerre er et av de beste stedene i verden å dyrke nettopp Sauvignon Blanc. Kombinasjonen av klimaet og jordsmonnet i dette området gjør at man her klarer å lage verdens mest komplekse og elegante Sauvignon Blanc-viner.

Sauvignon Blanc er en av de mest aromatiske vindruene som finnes, og står i en særklasse når det gjelder å gi friske og fruktige viner. Når denne druen dyrkes i jordsmonntypen silex, som med AOC Sancerre, får vinen en nydelig flintsteinaktig mineralitet. AOC Sancerre har derfor blitt en ren, frisk, fruktig og elegant vin som gir mye av seg selv – og som er lett å like.

Ekte og tydelige viner med stilrent design

– AOC-serien består av ekte og tydelige viner fra klassiske vinområder i Frankrike, og holder høy kvalitet. Alle vinene i serien gir svært god valuta for pengene, og passer både for personer som ønsker å lære mer om vin fra franske vindistrikter og for vinkjennere som vil ha et trygt og godt alternativ, sier Geir Eikeland i Excellars.

I serien finnes allerede AOC Chablis og AOC Côtes du Rhône, og de fikk begge svært gode tilbakemeldinger da de ble lansert i fjor. AOC Sancerre er utstyrt med det samme enkle og stilrene designet med fargekoder som sine forgjengere, og vinene skilles kun fra hverandre ved hjelp av fargen på de fire stripene. Disse fargene representerer egenskaper ved det aktuelle vinområdet, og knytter dermed også vinen visuelt til sitt opprinnelsessted.

På AOC Sancerre spiller den blå stripen på himmelen og den lysegrønne på druen Sauvignon Blanc. Den mørkegrønne fargen gjenspeiler fruktbarheten i området, mens den gråbrune stripen står for jordsmonnet silex, som gir vinen sin mineralske og lett røykpregede aroma.

All Our Classicssancerre_37be3278559a5c815bc35f5a93ae01e4

AOC er navnet på et fransk sertifiseringssystem for kvaliteten på vin og andre mat- og drikkevarer, og er basert på det franske konseptet om terroir, som innebærer at et produkt reflekterer sitt opphavsområdes beliggenhet, jordsmonn, klima, tradisjoner og teknikker. Det er dette som gjør AOC Sancerre til en Sancerre, og ikke bare til hvilken som helst Sauvignon Blanc.

– Det ligger mye arbeid bak det å produsere typeriktig vin som gjenspeiler sitt terroir fremfor det å lage vin som kun smaker av druen. Terroir i vin, som gir en tydelig identitet, karakter, stil og egenart, er derfor et kvalitetstrekk i seg selv, forteller Geir Eikeland i Excellars.

I Excellars’ AOC-serie står AOC for «All Our Classics», og gjenspeiler i bunn og grunn det samme som det franske uttrykket. Vinene i serien er klassiske viner fra kjente og kjære franske vinområder – med fransk AOC-status – og de har alle karakteristikker som representerer det typiske ved hver av regionene de kommer fra. De gjenspeiler altså ikke bare druetypen de er laget av, men også stedet hvor druene er dyrket.

2013-01-30-10.38.14-148143_800x375 En svært allsidig matvin

AOC Sancerre er en slank og ren vin med en klar og lys gulgrønn farge. Den har en intens grønn aroma, og dufter av solbærblader, sitrus og grønne urter. Vinen er helt tørr, og har en stein- og røykaktig mineralitet som etter hvert utvikler seg til en rik smak av stikkelsbær og sitrus. Vinen har også en flott og balansert syre med limetoner i ettersmaken.

AOC Sancerre er en svært allsidig matvin, og takler svært mange forskjellige retter – for eksempel sushi, som få andre viner passer til. Med sitt sitruspreg er AOC Sancerre nydelig til hvit fisk som torsk, kveite og piggvar, samtidig som den er intens nok til å hamle opp med nokså kraftige og urtepregede retter med skalldyr som hummer og sjøkreps. Samtidig har den også et vegetalt preg som gjør at den passer perfekt til sommerens salater, grønnsaker og ikke minst asparges.

Vinen smaker også ypperlig til franske geitoster som Crottin de Chavignol og andre chèvre-oster, samt til og med til kraftigere oster som Epoisses. Alt dette er mat som ellers kan være vanskelig å matche med vin, men AOC Sancerre er så aromatisk og livlig at den takler det aller meste, og den gode syren i vinen renser opp i munnen under måltidet. Den friske og intense aromaen vinen har gjør dessuten at den også er nydelig som aperitiff.

 

AOC Sancerre blir tilgjengelig i Vinmonopolets bestillingsutvalg fredag 3. mai til 169,90 kroner. AOC Chablis og AOC Côtes du Rhône er allerede tilgjengelige, og fås til henholdsvis 149,90 og 129,90 kroner.

Visste du at…

•          Sancerre er blant vinområdene som har hatt AOC-status helt siden systemet ble tatt i bruk i 1936, og siden den gang har areaelet i AOC-området i Sancerre blitt firedoblet

•          Navnet Sancerre er sannsynligvis avledet fra ”Saint-Cere”, som er en kristnet versjon av ”de César le Sacré” (”Hellige Cæsar”)

•          Druen Sauvignon Blanc har sannsynligvis fått navnet sitt fra de franske ordene sauvage (”vill”) og blanc (”hvit”) – den vokste opprinnelig vilt i Sørvest-Frankrike før den ble tatt i bruk i Loire

•          Selv om Sancerres naboby Pouilly-Fumé er mer kjent for å produsere viner med flintsteinpreg enn Sancerre finner vi mer silex-jordsmonn i Sancerre enn i Pouilly-Fumé

•          Sancerre-viner som er laget på druer dyrket i jordsmonntypen silex er de mest lagringsdyktige

•          Det er ikke uten grunn at viner fra Sancerre passer så godt sammen med chèvre-oster som Crottin de Chavignol – mange av dem produseres i området i og rundt Sancerre

 

Kilde: Pressemelding Kristin Alsvik

 

 

 

 

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.