Foto CC Bernard Dupuy

De fleste nordmenn tenker på en tv-serie eller et ferie sted, når man sier Bergerac. Men Bergerac er så uendelig mye mer enn det.

Rent faktisk er det et av de stedene i Frankrike der de har de beste vinene når de er som best.

Bergerac ligger i den sørvestlig delen av Frankrike. nærmere bestemt i departementet Dordogne. Bergerac er et AOC og det er cirka 12.800 ha vinmark. Av disse er det 59% rødvin, resten fordelt på hvit og rose. Druene som brukes er Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc og Merlot for de røde, mens hvitvinene lages på Sémillon with Sauvignon blanc, Sauvignon gris og Muscadelle.

Nordmann i vinmarkene.

I følge det anerkjente vinmagasinet Decanter, så er det en nordmann som er en av de kommende stjernene i Bergerac. Nemlig bergenseren Katharina Mowinckel. At den tidligere sprangrytteren ble vinbonde, må man vel si var en tilfeldighet. Hun forteller til avisen BA at hun på et tidspunkt måtte ta et valg for å kunne nå toppen som sprangrytter. Alternativet var å flytte til Østlandet, eller til utlandet. Og hun valgte det siste. Nærmere bestemt til den vestlige delen av Frankrike, der flere av verdens beste sprangryttere hadde sin base.

Hennes foreldre hadde i 1997 kjøpt et feriehus i Bergerac, der moren også hadde flere «pensjonerte» hester. De fikk høre at naboen, som hadde drevet en gammel vingård, var interessert i å selge.

– Dermed fikk hestene bedre beitemarker. Druene ble levert til andre produsenter. Jeg hadde egentlig tenkt å begynne på en utdannelse. Men så hjalp jeg en annen nabo med å trene unghesten hans. Han spurte meg om jeg ikke kunne tenke meg å begynne og lage min egen vin fortalte hun til BA.

Og vin ble det..

landing-vinOg vin ble det. Da hun ikke kunne bli verdensmester som sprangrytter, så kunne man jo gjøre det vanskelig for seg selv og bli økologisk vinbonde i stedet. En av grunnene til at det ble økologisk, var at naboen hennes drev økologisk. Etter noen år hvor hun hadde arbeidet i hans vingård, gikk arrende ut på familiens vinmarker og i 2003 begynte hun for seg selv. Men hun var ikke tilfreds med kvaliteten på druene. Så noe av det første hun gjorde var å plante nye stokker.

De franske AOC bestemmelsen er ganske strenge. Og det er ikke hvilke druer som helst som kan plantes.

– Jeg har Sauvignon Blanc og Semillon til hvitviner og søte viner. Merlot og Cabernet Franc til mine røde. Jeg er snart ferdig med å plante nytt. Hvert tredje år har jeg skiftet ut radene med gamle vinplanter.

– Så nå skal jeg snart plante de siste. Jeg har ikke helt bestemt meg om det skal være Cabernet Sauvignon, eller om jeg skal plante mer av Cabernet Franc.

Katharina Mowinckel har 6,2 ha. vinmark, produserer cirka 20.000 flasker vin pr år. Og er en «rising star». Så det er kanskje ikke så rart at vinen hennes er nesten utsolgt på vinmonopolet. De som er i Norge, finner du her.

Godt Drikke kommer tilbake med anmeldelse av vinene.

Kilde: BA. Adressa. Decanter.

 

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.