Er du blant de som spiser kostholdstilskudd for å få nok antioksidanter for ikke å bli sjuk?

Glem det det. Det fungerer ikke. I store studier finner man at de som tar kostholdstilskudd ikke har mindre sykelighet enn de som får narretabletter. Faktisk er det motsatt i enkelte studier. Du må ha matvarene som inneholder mange forskjellige antioksidanter samtidig. Og en sånn matvare er kaffe.

60 prosent av antioksidantene.

Sammen med en rekke av de andre nordiske landene, så er Norge kjent som landet der man bøtter ned kaffe både sent og tidlig. Og en studie fra 2006 ved Avdeling for ernæringsvitenskap ved Universitetet i Oslo, viser at kaffe står for mer enn 60 prosent av antioksidantene vi får i oss i det norske kostholdet. Studien ble gjort av Lene Frost

Varm kaffe.
Varm kaffe.

Andersen, professor i ernæringsepidemiologi og professor Rune Blomhoff.

Eldre kvinner.

De samarbeidet med den amerikanske forskeren David R. Jacobs, og fikk anledning til å benytte seg av en stor amerikansk studie (Iowa Women’s Health Study). Den amerikanske studien var basert på data fra 27 000 eldre kvinner og som hadde blitt fulgt over 15 år. Dataene fra studien tydet på at antioksidanter kunne være beskyttende faktor mot utvikling av en rekke sykdommer. Den viste nemlig at kvinnene som drakk moderate mengder med kaffe, 1-3 kopper om dagen, hadde 20-25 prosent lavere risiko for hjerte- og karsykdommer og betennelsesrelaterte sykdommer.

Ikke mer enn fem kopper

Kategorien inflammatoriske sykdommer har forskerne definert selv. Det er altså en ny kategori som omfatter mange forskjellige sykdommer, for eksempel sukkersyke, Parkinsons sykdom, Alzheimers sykdom, i tillegg til flere lungesykdommer, leversykdommer, nyresykdommer og leddgikt. Alle disse sykdommene er relatert til betennelsesreaksjoner og oksidativt stress. Et annet viktig funn er at den positive effekten av kaffedrikking forsvinner dersom du drikker mer enn fem kopper om dagen.

Varierer fra kaffemerke til kaffemerke

Både Andersen og Blomhoff understreker at antioksidantinnholdet kan variere veldig fra ett kaffemerke til et annet. Og i tillegg er det ikke alle typer kaffe som er like bra. Det er først og fremst filterkaffen som er sunn. Kokekaffe inneholder noen fettstoffer som er uheldig i forhold til hjerte og karsykdommer da den type kaffe øker kolesterolet.

Men konklusjonen er vel rimelig klar, opptil fem kopper kaffe om dagen kurerer, om ikke gruff, så en rekke andre ting og holder mannen med ljåen på avstand.

Kilde: forskning.no

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.