Juleølet 2015. Del 1.

Årets anmeldelser av Juleøl, er litt annerledes enn de andre årene Godt Drikke har anmeldt juleøl.

I år er testen delt opp i to. Først og fremst for at det var så utrolig mye juleøl i år, men også for at Godt Drikke er skyldig de bryggeriene som har vært vennlig nok å sende oss Juleøl at det er en så optimal prosess som mulig.

Årets panel består av både kvinner og menn. Alt fra Ølguider, optikere, butikksjefer til fotballspillere og selgere i alderen 22 til 59 år. Det de har tilfelles, er en genuin interesse for øl.

Testen er selvfølgelig en blindtest. Formålet med testen var å finne det ølet som passer best til tradisjonell norsk julemat. Og vi begynte med øl for butikk.

Butikkøl.

Ved denne testen, var det ingen som fikk terningkast 6

 

5

Kinn Julefred

Flott farge, bra skum. Bra malt og en god kaffesmak. Den ville passe bra til pinnekjøttet.

Mack Juleøl

Fin, mørk farge. God duft med malt og karamell. Denne smaker juleøl, i følge panelet. Passer bra til det meste av julematen.

CB Juleøl

Flott farge. Nydelig duft av karamell og malt. Passer både til ribba og kosen etter på. Lettdrikkelig.

4

Borg Juleøl

Fin gyllenbrun farge og et godt skum. Kunne kanskje vært litt mer smak, men har fin sødme og bitterhet. Bra sammen med ribbe og pølse.

Ægir Julebrygg

Ok skum. Her lukter det jul, i følge panelet. Duft av nellik, humle. Passer til ekte julekos. Noen i panelet vil bruke den til pinnekjøttet.

Færder Jul

Her er det et flott skum, en ok duft men litt lite smak, i følge flere i panelt. Litt for lys på fargen. Passer til ribbe og pølser,

3

Fredrikstad Juleøl

Kobberfarge. Duften har karamell, litt sitrus, noe humle og tørket frukt. Slettes ikke en dårlig duft. Smaken er litt lett, men den er bra balansert. En midt på treet øl. Går sikkert bra med lutefisken.

Hansa Julebrygg

Flott kobberfarge. Dufter litt vørterøl. Veldig søt på smaken. Bra dessert øl i følge panelet.

Ægir Hod

Dette var et vanskelig øl. Ingen synes det er et riktig juleøl men et de veldig gjerne drikker i hytteveggen i påsken. Gyllen på fargen, god duft av sitrus. På alle andre tester ville den fått bedre terningkast. Får en treer for det er et bra øl.

Hansa Juleøl

Flott dyp rav farge. Bra duft av røstet malt. Frisk i smaken med god sødme og bitterhet. Tørt. Dette ølet splittet panelet i flere deler. Vil passe glimrende sammen med julens fisk. Ølet fikk en fem, noen fire og flere treer. Så dette må være testens absolutt sterkeste tretall.

2

Bryggeri 13 Jul.

Ølet virker veldig uferdig. Finnes masser av potensiale, men ikke riktig som det fremstår nå. Kanskje få modne litt lenger?

Vinmonopolet.

6

JulefredLilla75_OK
Terningkast 6
Kinn Julefred

Akkurat som sin navnebror i butikken, har denne en flott farge, bra skum. Mye smak. Veldig bra balansert sødme og bitterhet. Bra til pinnekjøtt.

Hansa Juleale

Virkelig godt øl til julematen i følge alle paneldeltagerne. Flott mørkebrun farge. God duft av nøtter, karamell og malt. Smaken har en del sødme som balanseres flott av bitterheten og noe fruktighet, så det blir aldri klissete. Allround øl.

Beer_Bottles_juleol_f
Terningkast 6
Mack Juleøl

Klassisk juleøl i følge panelet. Brungyllen på farge med fint skum. Dufter fantastisk av nøtter, frukt og karamell i følge øl guiden. Og panelet er enig. Flott smak, god fylde og veldig bra balansert. Et øl til ribbe og vil fungere bra sammen med pinnekjøtt også.

5

Berentsen Jule Avec

Fin rødbrun farge. God røstduft, kaffe, sjokolade og litt sitrus. Maltig på smak, god fylde. Fruktigheten balanserer ut sødmen på en bra måte. Alene eller sammen med dessert? Veldig tett på en sekser.

Fredrikstad Juleøl

Fin brunfarge. Fin duft av malt, noe kaffe og sjokolade. Mildere og rundere i smaken enn de andre juleølene. Fin fylde og en fin bitterhet. Passer til alle former for feit julemat.

Terningkast 6
Terningkast 6
CB Juleøl

Mørk brun på farge. Fint skum. Bra duft av humle. ”Dette smaker juleøl.” Bra malt, frisk og lett drikkelig. Balansert sødme og bitterhet. Et allround øl.

Berentsen Stelliger Divum

I følge panelets yngste deltager, er ikke dette ølet for noen under 30 år. Noe av det resterende panelet er enig i. Fargen er mørkebrun, nesten mot det svarte. En vinøs duft. Nesten som portvin og et hint av sjokolade og hostesaft. Veldig rik og kraftig på smak. Utrolig bra balansert. Passer veldig bra som dessert øl. Gjerne sjokolade. Holder 19% alkohol.

4

Borg Juleøl

Ekte juleøl i følge panelet. Malt, kaffe og brød i duften. Smaken er rett fram, som en fra panelet sa. Bra sødme og bitterhet, god fylde men mangler det lille ekstra som hadde gitt den topp poeng. Passer glimrende til ribbe og skinke.

Berentsen Stjerneskudd.

Fin mørkebrun farge. Og her lukter det jul for alle pengene. Nellik, krydder og røstet malt.

Smaken lever på lang vei opp til duften. Kunne gjerne vært litt mer sødme og litt mindre bitterhet. Passer glimrende som kos etter julematen.

Hansa Juleøl.

Mørk gyllen på fargen. Fin duft av noe fruktig, malt og honning. Smaken har mye av det samme som duften men mangler noe smak. Fin sødme og bitterhet. Passer fint sammen med de lettere julerettene.

3

Færder Jul

Kobberrød farge. Dufte av humle og sitrus. Egentlig ikke så mye som minner om juleøl. Mye smak- Om det var et øl som kom i en annen setting, ville den fått en annen terning med flere øyne på.

Hansa Julebrygg

Dyp gyllenbrun farge. Lukten falt ikke i smak hos panelet, men man finner hint av sirup. Smaken overasket veldig positivt i forhold til duft. Sødmen man kunne ane i duften, kommer tilbake i smaken. Men kan virke litt dominerende i forhold til bitterhet.

Kinn Solsnu

Fin kobberfarge og godt kremete skum. Duften har humle, eller humlepellets som det bestemt blir hevdet fra noen i panelet. Hint av karamell og noe nellik. Smaken er i følge en enstemmig panel, litt kjedelig. Og det på tross av at den føles bløt i munnen og har fin karamell. Men alt blir litt for søtt Og alle er enige om at de ikke ville si nei takk til et glass. Bare for kosen.

Ægir Ylir

Rødbrun i fargen. Duft av ingefær og nøtter. Smaken er litt for bitter, selv om man aner malt i bakgrunnen, kunne den gjerne hatt mer konsentrasjon. En øl jeg gjerne vil bruke til ostebrikka.

2

Berentsen Julefnugg

Fargen er mørkebrun og skummet døde veldig hurtig. Duft av kaffe og frukt og hint av malt. Smaken er litt forvirrende, men man finner kaffe, krydder og noe panelet ikke kan bli enig om. Det man derimot er enig om, er at det er litt for lite av alt.

Ikke bedømt.
Kinn Tomasmesse

Virker ikke ferdig.

 

 

3 KOMMENTARER

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.