Røye er kanskje en av de beste matfiskene som finnes. Jeg kom til å tenke på det forleden dag da bikkja og jeg møtte naboen oppe i skauen og han med lengsel i stemmen fortalte han skulle ha røye til middag.

Røye er Norges eldste, og nordligste, ferskvannsfisk. Ishavsrøye er det kommersielle navnet på norsk oppdrettet arktisk røye. Fiskekjøttet er mindre fet enn laks og ørret, og har en mild smak.

Røye.
Foto: Godfisk

For tusenvis av år siden, da iskappen over landet vårt trakk seg tilbake, hadde røya tilpasset seg naturen i det arktiske Norge, og hadde et vandringsmønster der den vekslet mellom fersk- og saltvann. Arktisk røye er foruten å være Norges eldste ferskvannsfisk, også den som lever lengst mot nord. Heldig for oss som bor her. Om man ikke fisker og ikke bor langt mot nord, så finnes det muligheten til å kjøpe oppdrettet røye som selges under navnet Ishavsrøye.

For en stund siden ramlet jeg over en oppskrift på røye som fungerer glimrende. Og spesielt i disse grill tider. Og er du ikke den store grillkokken, kan man like gjerne bruke ei stekepanne. Siden de færreste av oss har muligheten til å fiske selv, så er oppskriften basert på oppdrettsrøye.

Grillet ishavsrøye med pære og vårløk

  • 4 stk  ishavsrøyefilet
  • 2 ts  salt
  • 1 ts  sukker
  • 0,5 ts  pepper
  • 2 stk  pære
  • 4 stk  vårløk
  •    olje
  •    plastfolie

Tilbehør

  •    Brød

Sånn gjør man…

Er du blant de som fikk røya på flue, sluk eller oter, så rens og fileter fisken. For alle oss andre som fisken på butikken, gjelder det å skylle dem i kaldt vann, tørk dem godt med tørkepapir og legg dem på et fat.

Bland salt, sukker og pepper, og dryss blandingen over filetene. Med andre ord, akkurat som om du vil grave dem.

Legg plastfolie over hele moroa og la filetene trekke under lett press i kjøleskap til neste dag. Nå kan du trygt slappe av. Drikke en hveteøl, klippe gresset eller filosofere over livet, menneskene eller hva man nå kan filosofere over når man har forberedt middagen til neste dag.

Berthier Clairneaux Sancerre 2015

Nest stadiet er å tørke filetene med tørkepapir og pensle dem med olje. Du har selvfølgelig fått futt på grillen eller satt over stekepanna for nå skal du grille med skinnsiden ned i 2-3 minutter, snu dem og grill i ca. 1 minutt på den andre siden. Så er det bare å skjære pærene i skiver, pensle med og olje og frese dem kjapt på grillen. Neste stadiet er å skjære vårløken i tynne ringer. Legg røya på pærene og dryss vårløken over hele moroa. Så er det bare å servere sammen med brød.

Godt Drikkes drikke tips.

Akkurat som med grillet laks, vil jeg velge meg en vin fra Sauvignon Blanc fra Loire. En som vil gå bra sammen med retten, er Berthier Clairneaux Sancerre 2015, 86/100 poeng. Gulgrønn på fargen med en riktig god fruktig duft. En bra fylde med sitrus, epler og riktig bra balanse mellom syre og sødme. God ettersmak.

Kilde Godfisk Foto: Godfisk

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.