Jean-Paul Brun Beaujolais Nouveau L’Ancien 2018 kom 3. torsdag i november.

0

Helt siden vinbøndene seilte ned elva Saône til spisestedene i Lyon i begynnelsen av 1900 tallet og ropte «Le Beaujolais Est Arrivé!», har det vært en tradisjon å drikke Beaujolais Nouveau.

Egentlig så skulle den komme den 15. November hvert år.  Men 1985 så ble det besluttet at den skulle komme den tredje torsdagen i november, så den kunne drikkes over en lang weekend.

Utenfor Frankrike og japper.

På seksti og syttitallet begynte man å drikke Beaujolais Nouveau utenfor Frankrike. Det toppet seg på 1980 tallet under jappe tiden da man kappkjørte vinen til hele verden i Concordefly, varmluftballonger, racerbiler og hva vet jeg. Noe som den franske avisen Le Figaro kalte ”det største markedsføring slaget siden andre verdenskrig”. Selvfølgelig sank kvaliteten på vinen under jappenes umettlige behov for å synes med denne syltynne vinen. Ved hjelp av økt sukkertilseting for å høyne alkoholgehalten, og bruk av gjærtypen 71B som opprinnelig kommer fra tomater, produserte man viner med banan- og sukkertøylignende aromaer. Og for å være ærlig, den smake faen. Og gudskjelov så forsvant dette jippo nesten helt sammen med jappene. I dag så er lanseringen av Beaujolais Nouveau tilbake på det nivået det var før jappene fikk fingrene i vinen. Og kvaliteten er tilsvarende mye bedre. Heldigvis finnes denne vinen på en rekke Vinmonopol. Og heldigvis her i Tromsø.

Jean-Paul Brun Beaujolais Nouveau L’Ancien 2018 Frankrike, Burgund, Beajoulais. Pris kr. 267,90 Poeng 90/100.

Selvfølgelig er vinen laget på Gamay. Og den er nytelse og nostalgi. Smaker som Beajoulais Noveau smakte den gang Beajoulais Noveau var Beajoulais Noveau. Klassisk rød. God duft av bær, litt stall og det ungdommelige en Beajoulais Noveau skal dufte. La den få litt luft og den utvikler seg for hvert sniff. Smaken er fruktig og fyldig. Har en god munnfølelse, perfekt syre og sødme. Lang frisk ettersmak. En vin som passer sammen med valnøtter, gode venner og masser av latter. Meget bra kjøp.

 

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.