Han har vært årets vinmaker et flertall ganger i Italia. Han bor på det historiske slottet Castello Vicchiomaggio og snakker et erkebritisk engelsk.

– Jeg skulle kanskje lagt meg til en mer italiensk aksent, for hver gang jeg møter noen jeg må snakke engelsk med, spør de alltid om det, forteller John Matta til Erik Wallentin på Red & White.

Men egentlig er det ikke så merkelig med aksenten. Han er født og oppvokst i London der faren, Frederico Matta fra Piemonte, importerte fransk og italiensk vin til britene. Og ikke minst møtte han Johns mor der.

Mona Lisas vugge
John Matta
John Matta

I 1964 kjøpte de renessanseslottet Castello Vicchiomaggio med tilliggende bebyggelse og 130 hektar toscansk nedoverbakke på alle kanter. De beste 32 hektarene er beplantet med vindruer. Resten er oliventrær og noe skog. Vinproduksjonen har århundrers tradisjon bak seg, og eiendommen er kjent helt siden etruskisk tid. Slottet er bygget på 1400-tallet på rester fra 600-tallet. I følge Leonardo da Vincis eget arkiv var det her han malte Mona Lisa.

For livsnytere

I familien Mattas eie har slottet blitt restaurert fra innerst til ytterst. Resultatet kan du selv oppleve som gjest, boende i en av de storslagne leilighetene. John og hans kone Paola overtok i 1982. Det er Paola som driver agroturismen, den velrenomerte restauranten i de vakre omgivelsene. Og det er noe av dette John Matta tar med seg til sine Winemakers Dinner i Tromsø.

Vinprodusenten John Matta.

John Matta drevet vinproduksjonen helt opp i den italienske toppklassen. En rekke ganger har han blitt kåret til Italias ”Winemaker Of The Year”. I 2005 ble hans Chianti La Prima også tildelt “Carpineto Trophy For the Best Sangiovese”.

Johns viner smaker Toscana og han er ikke redd for å bruke et par barriques og en ørliten dash Cabernet så lenge det bidrar til å underbygge smaken av lange tradisjoner.

– Hadde jeg likt smaken av eik, hadde jeg ansatt en snekker til å lage vinene mine, har Matta uttalt.

Norgesvenn

John Matta er blant dem som må kunne kalles norgesvenn. Så blir også hans livsverk satt stor pris på av nordmenn, både de på flaske og det på bakketoppen i Chianti. Og nå vil han også oppleve Tromsø. Og ikke minst, nå har Tromsø muligheten til å oppleve John Matta.

Du kan lese mer om Castello Vicchiomaggio her.

2 KOMMENTARER

  • Hei
   Beklager kjempemye at jeg ikke har svart før i dag. John Matta kommer til Brasseri 69 den 16 april.
   Mvh
   Vidar

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.