Hvor mange ganger jeg har fått spise i meg utsagnet om at i ”Rheinhessen er man bare bra på å dyrke gulrøtter”, vet jeg ikke, men hver gang var fortjent.

Jeg kan fortsatt huske som om det var i dag, første gangen jeg smakte en vin fra Weingut Wittmann. Vingården fra Rheinland-Pfalz ved Westhofen. Det var aller første gangen jeg ville gi en vin 99 poeng. Og ikke har jeg smakt noen vin som er kommet nær det senere.

Det var vinen Westhofener Morstein 2009. Egentlig tenkte jeg at den skulle ha 100 poeng, men jeg tørr ikke gi en vin hundre. Tenk om jeg smaker en vin i morgen som er ennå bedre. Hva skal jeg gi den for poeng da?

Westhofener Morstein 2009 hadde alt. Fantastisk farge, en perfekt bouquet med frukt og mineralitet. Smaken var en drøm som man kanskje bare får oppleve en gang i livet med sin perfekte kropp, perfekt syre og sødme og en ettersmak som man håpet aldri tok slutt.

Gewoelbekeller_2011_WW_5686_Foto_Droller_VinaturelHistorie

Weingut Wittmann ble første gangen omtalt i 1663. Det var en gård som drev både landbruk og vindyrking. Først i 1921 begynte de å tappe vinen sin på flasker, og i 1980 la Günter og Elisabeth Wittman om driften til økologisk landbruk. Bio-dynamisk jordbruk ble introdusert i 2003 og vingården i Westhofen har siden bidratt betydelig til omdømmet i vindistriktet.

I dag er gården på cirka 25 hektar vinmark. De viktigste vinmarkene deres er, Morstein, Aulerde og Kirchspiel. Druene fordeler seg på 65% Riesling, 10% Silvaner og 20% henholdsvis Chardonnay og Pinot Blanc.

c1ad3d50-ca7a-41bc-80c8-845bc9ba7b68«Winemaker of the Year»

I 1999 ble sønnen Philipp Wittmann kjellermester. Han har studert ved vinuniversitetet i Geisenheim og alle årgangene fra 1999 og til dags dato er hans ansvar. I 2007 ble han medeier av gården og er gårdens ønolog. Og som for å bekrefte kvaliteten hans som kjellermester, en kvalitet alle innen vinbransjen har hatt kjennskap til lenge, ble han av det veldig anerkjente bransjebladet «Gault Millau» kåret som «Winemaker of the Year» i 2014.

Begrunnelsen til Gault Millau WeinGuide 2014 er ” Wittmann er en av pionerene innen økologisk vindyrking og den drivene kraften i Wonnegau. I gjennom mange år har han, produsert store tørre rieslinger som alltid utvikler seg fantastisk. Nesten på egenhånd har han skapt navnet Morstein og gjort det legendariske «.

«Kanskje årgangen 2012 som er den beste så langt hans imponerende karriere.»

  • 95 Poeng: 2012 gamle vinstokker Riesling «La Borne»,
  • 94 poeng: 2012 Morstein Riesling stort vekst,
  • 92 poeng: 2012 Parish Riesling stort vekst

I Norge er det Moestue Grape Selections AS som har gjort et glimrende arbeide med å importere vinen. Og vinene fra Weingut Wittmann finner du her.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.