Et herlig surt øl.

Lambic kan være et herlig, surt belgisk øl.

Lambic er et belgisk øl, som er spontan gjæret. Det vil si, ølet er ikke tilsatt gjær under bryggingen, men at vørteren i stedet kjøles i åpne kjølingskar, slik at villgjær fra lufta blandes inn.

De første ølene menneskene brygget må nødvendigvis ha vært spontangjærede, siden ølgjær selvsagt ikke eksisterte da ølet ble oppfunnet, men de var neppe lambic slik vi kjenner øltypen i dag. Gradvis gikk man over til å tilsette gjær i ølet i mesteparten av verden, men lambicbryggeriene i Belgia har altså forblitt et unntak helt fram til i dag.

Lambic er bokstavelig talt prisgitt mikroorganismene som svever forbi i lufta, noe som gjør at lambicbryggeriene ofte er svært forsiktige med å gjøre endringer i bryggeriene.

På grunn av denne villgjæren får lambic en svært spesiell smak. Ølet er surt, av og til veldig surt. Med preg av epler og sitron. Til og med skarp ost. Og dette er vel en av faktorene til at produksjonen av lambic er nokså begrenset.

Hvorfor spontangjæret hveteøl overlevde i Belgia, men ikke andre steder i Europa, er ukjent. På begynnelsen av 1900-tallet ble lambic for det meste drukket i Brussel og regionen vest for Brussel som kalles Payottenland.

Etter andre verdenskrig, da pilsen overtok det meste av markedet, valgte en del bryggerier å fokusere på svært søte fruktlambicer for å overleve, mens noen få sto hardnakket fast på den tradisjonelle stilen. Noe som betalte seg på 1990-tallet da mikrobryggeri-revolusjonen i USA begynte og flere og flere fikk øynene opp for annet øl enn lys lager. Dette snudde utviklingen, og i de siste årene har det til og med dukket opp et par nye lambicbryggerier.

Den tradisjonelle lambic brygges med minst 30% hvete, og alkoholprosenten ligger typisk mellom 4.5% og 6.5%.

En god representant for surt lambic øl, er St. Louis Gueuze Fond Tradition6

Det er kanskje en grunn til at den kalles ølets champagne. Allerede når man åpner flaska, så fylles rommet av en frisk, sitrus og fruktig duft. Fargen er vakker, disete, rav. Smaken er sur, men ikke for sur, med mye friskhet samt frukt og sitrus. En meget god og lang ettersmak. Anbefales på det varmeste.

 

 

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.