I dag endres alkoholloven. Sladden fjernes.

 

Fra og med i dag, kan bryggerier og vinimportører informere om produktene sine på egne nettsider.

I dag kan nøktern informasjon gis på produsentenes nettsider, samt på arrangementer som messer, omvisninger og kurs. Det åpnes også for produktbilder i Vinmonopolets nettbutikk. En sak som ble påbegynt allerede under den rødgrønnes regjerings tid og som gjennomføres av dagens regjering.

– Jeg er glad for at disse endringene nå kan tre i kraft. Denne moderniseringen av regelverket vil gjøre det enklere for forbrukerne å finne informasjon om alkoholprodukter, samtidig som produsentene kan få informert om sine produkter, sier landbruks- og matminister Sylvi Listhaug (Frp).

Forbud mot alkoholreklame.

Forbudet mot alkoholreklame ble innført i 1975, mange tiår før internett og kabel-TV gjorde internasjonal alkoholreklame lett tilgjengelig for alle nordmenn. Forskriftsendringene som kommer nå er en tilpasning til 2015, som retter opp litt av ubalansen mellom norsk øl og internasjonal alkohol av alle varianter.

De viktigste endringene
  • Alkoholreklame er fortsatt forbudt, men regjeringen har bestemt at folk skal ha tilgang til nøktern informasjon om alkoholholdige produkter på plattformer de selv aktivt oppsøker. I praksis betyr det bl.a.: Det kan legges ut produktbilder av alkoholholdig drikk i nettbutikker med rett til nettsalg av alkohol.
  • Produsenter, importører og eksportøren kan legge ut nøktern produktinformasjon på egne hjemmesider. Gjøres dette må en også fortelle om skadevirkninger av alkohol og merkekrav etter matinformasjonsforskriften. Ingrediensliste og næringsdeklarasjon kreves ikke, men det bør oppgis hvor informasjonene finnes.
  • Nøktern informasjon om alkoholholdige produkter kan gis på messer, festivaler, kurs og lignende som omhandler alkohol. Tydelig avgrenset område og ikke tilgang til personer under 18 år.
  • Nøktern produktinformasjon og bilder av produkter på Vinmonopolet og auksjonshusets hjemmesider kan legges ut uten at forbruker må be om informasjonen.
  • Pub bryggerier og andre skjenkesteder gis mulighet for å ha samme navn på stedet som på produktene som lages på stedet og som lages andre steder.

Les mer om saken:  regjeringen.no

Disse endringen skaper selvfølgelig debatt.

Actis – Rusfeltets samarbeidsorgan mener endringene uthuler forbudet mot reklame, og at de foreslåtte endringene kan true det generelle forbudet mot alkoholreklames og mener at forslaget bidrar til flere gråsoner og en større usikkerhet om hva som er tillatt og ikke. Det fører til et økt behov for kontroll, og i følge Actis sliter Helsedirektoratet allerede i dag med å følge opp brudd på reklameforbudet.

Godt Drikke er glad for at Bryggeri- og drikkevareforeningens lange arbeide med å få gjennomslag for likhet for loven, endelig gir resultat.

Kilde: Bryggeri- og drikkevareforeningen, Helsedirektoratet, ABC.

 

 

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.