Kan man ha hvitvin til julematen? Ja, så absolutt. Ofte er en hvitvin å foretrekke fremfor rødvin. Og man kan, utrolig nok, gå lei av øl og akevitt og ville ha noe som er friskere og mindre søvndyssende. Så her er noe forslag.

Ribbe.

Det er ikke ribba som er problemet når man skal velge en vin. Men tilbehøret. Det er vanskelig å finne noe som ”slakter” vin mer effektivt enn rødkålen. Og når selve ribba er feit og har masser av smak, ja da kan man slite. Men fortvil ikke. Tyskerne med sine mattradisjoner kan hjelpe oss her. En vinbonde fortalte meg engang at det egentlig ikke er så vanskelig å vite hva man skulle spise til de ulike vinene. Det var bare å se på hva de spiste i de ulike vindistriktene, for maten og vinen var alltid tilpasset hverandre. Og til en viss grad har han helt rett. Derfor velger jeg en tysk riesling.

Wittmann Morstein Riesling Trocken GG 2014 Tyskland, Rheinhessen 92 poeng.

Fargen er lys gul med skjær av grønt. Duften er tett på det himmelske med sine epler, sitrus, blomster og et elegant hint av vinbergfersken. Og smaken lever på en fantastisk måte opp til duften. Ung, frisk og fruktig med sitrus og epler og en lang og elegant ettersmak. Skal du drikke vin til ribba i jula, så er det denne. På tross av en pris på godt over 400 kroner vil jeg si at den er verd vært eneste øre. En sjeldent god vin så løp og kjøp.

Pinnekjøtt.

På mange måter er det samme problemet med pinnekjøtt som med ribbe når vi snakker om drikke. Til røkt pinnekjøtt er det er den røkte smaken og tilbehøret som kan gi problemer. Derfor en vin med en viss sødme og en bra frukt. Det er også viktig med en bra syre som klarer å takle fettet i maten. Til det tørkede og saltede pinnekjøttet, så er ikke sødmen like viktig.  Så om Bjørnson velger seg april, velger jeg meg en tysk riesling. Igjen.

Fritz Haag Riesling Trocken 2014, Mosel Tyskland. 88 poeng.

Her er det nest inntil den klassiske gulgrønne fargen. Fin duft av grønne epler, melon og hint av sitrus. Smaken er lett fyldig, frisk og fruktig. Perfekt syre og sødme. Lang og meget god ettersmak. Meget godt kjøp.

Lutefisk.

Her er tilbehøret alfa og omega. Bacon, sennep og sirup krever mer sødme i vinen enn lutefisk naturell. Det «snille» tilbehøret ertestuing, brunost, lefse og hvit saus harmonerer med en delikat fruktighet. Generelt er en frisk hvitvin med god syrestruktur, sødmefull frukt og fylde det beste valget. Igjen kunne vi gått for en tysk riesling som ville vært det naturlige valget, men denne gangen vil jeg ha en østerriker. Nemlig en grüner veltliner, da vinene er veldig fruktdrevene og har spenstig syre.

Meinklang Grüner Veltliner 2014

Vinen har en lys gulgrønn farge, og dufter av modne grønne og gule epler, ferskpresset sitron, fersken, pepper, roser og grønne urter med et streif av kjølig mineralitet. Vinen er delikat og ren med flott konsentrasjon, livlig friskhet og saftig smak av spenstig frukt i form av ferske, syrlige gule epler og sitrus som avrundes i en lang, leskende og forfriskende utgang med et hint av hvit pepper.

Kalkun.

Igjen så er det tilbehøret som kan skape problemene. Til en tradisjonelt tilberedt kalkun med fyll, rosenkål og sjysaus passer en frisk hvitvin Alsace glimrende.

Ostertag Pinot Gris Barriques 2012 Frankrike, Alsace 88 poeng.

Fin lysgul farge. Lekker duft av høstepler og hint av fat. Smaken er bløt og fyldig med epler, lett syre og en bra balanse mellom syre og sødme. En nydelig ettersmak med masser av frukt i seg. Kalkun til jul? Da vil jeg påstå at denne er tett på en perfekt følgesvenn. Veldig bra kjøp.

1 kommentar

  1. Jeg har kuttet ut surkål/rødkål til ribba og bruker i stedet en eplechutney som består av epler, rødløk, honning og knust nellikspiker. Da passer en tysk riesling perfekt.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.