Pét nat er populært for tiden. Men det er ikke en ny oppfinnelse. Den hadde bare gått i glemmeboken en stund.

Pét nat er visstnok en eldre måte enn for eksempel champagne, å lage musserende vin på. På fransk så kalles det methode ancest, eller på godt norsk, gamle måten. Men vanligvis kalles den pétillant naturel eller bare pét nat.

Kort forklart, er Pét nat en vin som er tappet på flaske før gjæringen er over. Så derfor følger det både sukker og levende gjær med. Inne i flaska spiser gjæren og resten av sukkeret og resultatet er bobler og smak.

De fleste pét nat-viner er hvite, men det finnes også oransje, rosa og røde versjoner. De bruser mindre og virker bløtere i munnen enn annen boblevin. Ufiltrerte versjoner med bunnfallet intakt har også mer stofflighet, nesten som en liten ruhet. Alkoholen er også et hakk lavere enn mange andre musserende viner.

Langmann Pet Nat 2016. Østerrike, Steiermark (Styria), Weststeiermark. Pris kr. 220,40 Poeng: 88/100

Laget på Muscat Ottonel. Strågul farge med et grønt skjær. Bra duft av frukt, gule epler og hint av blomster. Smaken er fruktig, frisk med en bra fylde. Fin fruktig syre. Sitrus, epler og bitte litt blomst. Bra skum. God, tørr ettersmak. Grønne salater eller kos. Meget bra kjøp.

Biokult Pet Nat 2017 Østerrike, Niederösterreich. Pris kr. 155,- Poeng: 88/100

Fire druesorter, Zweigelt 25%, Pinot Noir 25%, St. Laurent 25%, Blaufränkisch 25%. Lys rosa på farge. Meget fint skum. God duft av bringebær, hint av urter og blomstereng. Smaken har en fin fruktig fylde. Bra balansert syre og sødme. Lever opp til duften med røde bær. God ettersmak. En som er mest til kos. Løp og kjøp.

Bulle Nature Petillant Naturel 2016 Frankrike, Loire. Pris kr. 219,90 Poeng: 87/100.

Vinen er laget på druene Chenin Blanc 50%, Groslot 20%, Chardonnay 30%. En disete lys gulgrønn farge. Duft av sitrus, epler og bitte litt brødbakst. Fin frisk og fylde på smak. Fruktig. Bra syre med bitte litt sødme. Fint skum. God og lang ettersmak. Passer til kos. Meget bra kjøp.

Kilde om Pét nat er Vinmonopolet.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.