En av mine favorittprodusenter er Château la Nerthe fra Châteauneuf-du-Pape. De lager vin som aldri kjeder meg og som jeg kommer tilbake til gang på gang.

En av grunnen er at jeg allerede som ung mann fikk muligheten til å besøke Château la Nerthe. Den gangen var slottet fortsatt preget av skader etter bombingen under 2. verdenskrig. Først i 1985 ble eiendommen restaurert da familien Richard kjøpte den.

Det er ikke bare jeg som var svak for Château la Nerthe. Det var også den store franske forfatteren Alexandre Dumas. I sin bok ”Grand Dictionnaire de Cuisine” skriver han om alle de vinene han har smakt. Og det var ikke få. Blant vinene som han følte burde være med i “vinkjelleren for verten av vår tid”, inkluderer han Château la Nerthe i samme kategori som Château Margaux, Château Haut-Brion, og Romanée Conti.

Litt historie.

Vinproduksjonen ble startet i 1560, og slottet har en av Frankrikes eldste kjellere. Allerede i begynnelsen av 1700 tallet, var La Nerthe en av Frankrikes mest ettertraktede viner og helt tilbake til 1784 ble vinene tappet på flaske på eiendommen. Men anene til slottet går helt tilbake til 1200 tallet.

Château la Nerthe ligger vakkert til med sine 90 hektar vinmarker som omkranser slottet og som ligger i terrasser ned mot Rhône. 65 av de 90 hektarene eiendommen består av ligger i direkte omslutning til selve slottet, mens de resterende, som ble kjøpt i 1991, ligger litt lenger nord. Gjennomsnittsalderen på vinstokkene er 40 år. Dette bidrar til at Mourvèdre druen oppnår god modning og at Grenache stortrives. Hellingen i terrenget gjør nemlig at eiendommen har parseller med svært tykt rullesteinlag. Med andre ord, klassisk Châteauneuf-du-Pape. En annen sak, er at der mange produsenter lager «nymotens» viner, altså vin med et høyt innhold av grenache, som igjen gir høye alkoholnivåer, lite tannin og som raskt antar dufter av lær og andre animalske dufter, lager La Nerthe vinene sine slik den ble praktisert lenge før vinlusen. Og det er disse hundreårige tradisjonene som har gjort sitt til at eiendommen i alle år har beholdt sin posisjon som en av de mest prestisjetunge produsentene i området

En annen sak som gleder en gammel mann, er at la Nerthe helt siden 1998 har blitt drevet etter økologiske prinsipper.

Ch. la Nerthe 2013. Frankrike, Rhône Sør, Châteauneuf-du-Pape. Pris kr. 349,90 Poeng 92/100

Druene vinen er laget på, er Syrah 37%, Grenache 44%, Mourvèdre 14%, Cinsault 5%. Fargen er mørk rubinrød. Dufter av mørke bær, krydder og hint av både lær og blomstereng. En flott fylde, perfekt balanse mellom syre og sødme. Fin tannin. Meget bra munnfølelse. Lever fint opp til duften med sine mørke bær. En lang og god ettersmak. Passer fint til vilt. Meget bra kjøp.

Ch. la Nerthe Les Granières Châteauneuf-du-Pape 2015. Frankrike, Rhône Sør, Châteauneuf-du-Pape. Pris kr. 299,90 Poeng 90/100

Druene er Mourvèdre 5%, Cinsault 15%, Grenache 60%, Syrah 20%. En fin mørkerød farge. Dufter av mørke bær, krydder og hint av noe behagelig som jeg ikke klarer å definere. Smaken er fyldig, rund og behagelig. Lever på alle måter opp til duften med sine mørke bær og krydder. Meget bra balansert syre og sødme. Bra tannin. En god ettersmak med noe krydder. Passer bra sammen med vilt men fungerer også glimrende som kos.

Ch. La Nerthe Côtes-du-Rhône Villages 2016. Frankrike, Rhône Sør, Côtes du Rhône-Villages. Pris kr. 219,90 Poeng 88/100

Laget på druene Mourvèdre 10%, Grenache 60%, Syrah 30%. En litt ungdommelig mørke rød farge. Meget bra duft av mørke bær, krydder og bitte litt jord. En veldig god og fyldig smak. Lever fint opp til duften og har en god syre. Meget bra tannin. Ettersmaken er meget god og elegant. En vin som går bra sammen med lam. Her er det masser av vin for pengene.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.