Verden har fått et nytt trappistbryggeri! Halleluja!
Det er ingen nyhet at det dukker opp nye bryggerier lenger, det skjer så å si hele tiden. Bare i Storbritannia regner man med at det registreres ett nytt bryggeri omtrent annenhver dag i løpet av et år.
Men at verden er beriket med nok et trappistbryggeri, det er det verdt å skrive om. Det lille klosteret Engelszell i Østerrike ble 15. oktober i fjor medlem av denne ytterst eksklusive gruppen som får lov til å kalle ølene sine trappistøl. En del av verdens beste øl brygges av trappistbryggerier.
Trappist: Sterk merkevare.
Merkevarebeskyttet: I 1997 grunnla åtte trappistklostre The International Trappist Association (ITA). Dette ble gjort for å beskytte trappistnavnet som de var redde skulle havne i hendene på businessmenn med skumle hensikter. I dag har ITA 18 klostre under paraplyen, men bare åtte av dem brygger øl. (Såper, ost, sjokolade, sennep og brød er andre produkter som lages på klostrene og som kvalitetsstemples med trappistmerket.)
Engelszell er det første nye trappistbryggeriet siden belgiske Achel åpnet i 1998, men felles for begge disse er at de også brygget øl tidligere. Engelzell er over 700 år gammelt (det åpnet i 1293), og frem til 1929 brygget de øl. Men da var bryggeriet i så dårlig forfatning, at man valgte å stenge det.
Ora et labora: I årene som har gått siden 1929, har forfallet tatt igjen resten av klosteret også. I en ypperlig featureartikkel i Wall Street Journal forteller abbeden Marianus: ”Vi trenger penger til å restaurere hele klosteret – kirken, bygningene, alt.”
Trappistmunkene tilhører Cistercienserordenen – den strengeste romersk-katolske klosterorden som finnes – og et av premissene er at de skal være selvforsynte. Mottoet til ordenen er ”Ora et labora” (som betyr ”bønn og arbeid”), og de siste årene har munkene vært i villrede; hvordan skal de klare å redde klosteret, bønnestedet, arbeidsplassen?
Kirken i Engelszell nord i Østerrike, en plass som skal velsigne verden med godt øl. (Foto: Bernt Rostad/flickr/CC-lisens)
For et par år siden kom en av munkene tilfeldigvis i snakk med Peter Krammer, eieren av det lokale bryggeriet Brauerei Hofstetten. Munken la ut om tilstandene på klosteret. ”Hva skal vi gjøre?” spurte han. ”Hvorfor begynner dere ikke å brygge trappistøl?” spurte Krammer. ”Øh… Hva er trappistøl?” spurte munken.
Krammer har i felleskap med sin medbrygger Max Thaller, hjulpet munkene ved Engelszell. De har bygget et nytt bryggeri, og de har jobbet frem oppskriftene på de to første ølene fra klosteret. ”Vi ønsket å brygget et trappisttyperiktig øl, men uten å kopiere noen av de andre trappistølene,” sier Krammer til Wall Street Journal.
Lokale råvarer: De to ølene er kvadruppelenGregorius (9,7%) og den blonde Benno (6,9%), i begge bryggene benyttes lokal honning og humle. Foreløpig brygges ølene i beskjedne kvanta (2000 hektoliter i året), noe som gjør dem til det desidert minste trappistbryggeriet. Det er vel neppe særlig sannsynlig at ølene fra Engelszell dukker opp i vareutvalget til Vinmonopolet med det første.
Men får du kloen i en av dem, kan du nok glede deg over å drikke en god øl med god samvittighet. Du er nemlig i ferd med å redde fremtiden til en gjeng munker i Østerrike.
Hugo har Godt i Glasset. vp