Første gangen jeg var full, var jeg visstnok tre år gammel. Ikke at jeg husker det selv, men jeg er blitt det fortalt.

Grunnen var at jeg var en hund etter jordbær og min mormor hadde lagt jordbær i sprit. Når de ble silt fra, lå de et øyeblikk på kjøkkenbordet. Noe de selvsagt aldri skulle ha ligget. For barnet Pedersen kastet seg over godsakene og ble full.

Det er kanskje derfor jeg er så nysgjerrig på å lage likør. Det å lage sin egen likør, er forbausende enkelt. Det kreves bare litt tålmodighet og tid. For ikke å snakke om tilgang til frukt, bær eller urter. Er man heldig, har man det i hagen ellers har det blitt et riktig godt utvalg i butikkene av frukt og bær. Og for oss som ikke brenner selv, finnes det bra utvalg av billig vodka og sprit på Vinmonopolet.

Frukt

Lager du likør på frukt, beroende på hva slags frukt man bruker, så er det en fordel å skjære den opp i biter. Og husk nå på å bruke moden frukt.  Er man riktig avansert, så kan man til og med safte den ut først.

13330934 - bunch of fresh rhubarb

En likør som man kan lage nå, er rabarbralikør. Godt nok er ikke rabarbra en frukt, men grønnsak. Men den blir en forbannet god likør for det.

Ingredienser:

 • 4 deler rabarbra Bruk bare stilken og skjær den i små biter
 • 3 deler sukker
 • 3 deler vodka

Hell rabarbra, sukker og vodka på en glasskrukke. Sett på lokk, rist godt og la det hele stå på kjøkken benken i sånn  cirka  fire uker. Snu på glasset en gang om dagen. Når moroa har stått en fire ukers tid, så sil først med et dørslag, så kan du helle igjennom kaffefilter. Er du litt mer avansert, så bruk et saftfiler. For å få ut all væsken, så presse ut resten av væsken fra rabarbraen og sil den også. Ha likøren på flaske og korke den godt igjen. La det den stå i minst en måned, men jo lenger den får stå, jo bedre blir den. Egentlig skal den stå sånn cirka fire til seks måneder. Men hvem kan vel vente så lenge uten å smake?

Pærelikør.

Pærelikør er en opplevelse av de sjeldne. En gang i tiden hadde jeg et pæretre som ga helt fantastisk frukt. Når treet fikk frukt, så stakk jeg noen grener med liten frukt inn i flasker og surret de godt fast så de ikke skulle ramle ned når det blåste. Noen av naboene syntes det var morsomt at jeg hadde et ”flasketre”, men av og til må man by på å bli ledd av når man skulle skape noe godt. Når pærene var modne, så høstet jeg flaskene mine, hadde i deler i 2 deler sukker og fylte opp flasken med ren 45% sprit og lot det stå i fire, fem måneder. Og fikk verdens beste pærelikør. Man kan bruke epler også.

Frukt i flaske
Frukt i flaske

Men man kan lage pærelikør på en helt annen måte også.

 • 4-5 pærer med skall. Ta ut kjerne huset, skjær i båter. Man kan bruke epler i stedet for pærer.
 • 2 kanelstenger
 • 1-2 stjerneanis
 • 1 vaniljestang
 • 100 g sukker
 • Vodka
 • Ha alle ingrediensen i et norgesglass og fyll opp med vodka til glasset er helt fullt. Sett på lokk og rist det godt. Still moroa på kjøkkenbenken og la de stå i sånn cirka fire uker. Husk nå på å snu på glasset daglig. Så er det bare å sile og ha på flasker. La de nå stå i en fire, fem måneder om du klarer. Og du får en herlig likør. Pærene som ble igjen, kan du bruke som voksendessert. For eksempel sammen med is.

Julelikør.

Foto: p4
Foto: p4

En av mine favorittlikører skal lages nå. Nemlig førtilikøren. Også kalt julelikør.

Navnet 40 er for at man bruker 40 av alt.

Ingredienser

 • 1 flaske 40% sprit. Går helt greit med ren vodka
 • 40 sukkerbiter eller teskjeer med sukker
 • 40 kaffebønner
 • 1 appelsin som du stikker 40 hull i
 • 2 vaniljestenger. Det siste er som tysktimen på skolen, ingen regler uten unntak.

Ha alt i et Norgesglass og hell i spriten og la det hele trekke i 40 dager. Husk å vende på glasset i blant. Så er det bare å sile og helle over på flaske. La den stå i tre, fire måneder. Når du åpner den, så dufter det jul.

I morgen, likør på bær.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.