Godt Drikke har tidligere skrevet om Cantina Kurtatsch.

Pressemelding

Blant annet skrev jeg om vinen Freienfeld Südtirol Cabernet Sauvignon Riserva DOC 2018 poeng 90/100

En vin som ble produsert første gangen i 1988 og i år slippes 2018 årgangen som dermed  feirer sin 20 årsdag.

Bordeaux-vingårdene i Cortaccia, en lang historie

Valget om å dyrke Bordeaux druer i Cortaccia fant sted for godt over 30 år siden, en historie som går helt tilbake til 1800-tallet.

«Allerede på den tiden gjordes de første forsøkene med Bordeaux-varianter, og disse forsøkene skyldes erkehertug Johann, som rundt 1850 favoriserte spredning i Alto Adige av edle røde varianter fra Frankrike. Deretter ble de første «kvalitets» klonene plantet på midten av 1980-tallet. Siden kooperativets fødsel, i 1900, har det vært veldig tydelig at de bratte skråningene til Kurtatsch, på dolomitt-kalkholdig leirholdig jord, eksponert for sol, var perfekte for Cabernet Franc og Cabernet Sauvignon,» forteller vinmakeren Othmar Donà.

Vinen produseres i skråninger som ligger mellom 220 og 350 moh, eksponert mot sørøst og er veldig bratt. Kraftig utsatt for soleksponering, hvor den i årets varmeste måneder kan nå opp til 40 grader. På sommerkveldene kommer den kjølige alpebrisen, noe som resulterer i et ekstremt døgnområde, ideelt for vingårdene.

Jordsmonnet som er dedikert til dyrking av Cabernet Sauvignon og Cabernet Franc er grusaktig, porøst, dolomittisk kalkholdig med leire, og minner om de som finnes i Médoc, mens de som er dedikert til dyrking av Merlot har en silt-sand- og leirholdig jord med jernholdig jord. sand, lik den franske regionen Pomerol. Ideell jordsmonn som gir struktur og finesse til disse røde bærvariantene, forutbestemt for produksjon av internasjonale rødviner med en alpin karakter, sprø frukt og distinkt friskhet. Cabernet Freienfeld dyrkes for tiden på 2 hektar.

Freienfeld:  historien

Navnet Freienfeld kroner de høyeste kvalitetsvinene til Cantina Kurtatsch, produsert kun i de beste årene. Navnet stammer fra stedet der vingården ble grunnlagt. En renessanseeiendom med samme navn og som ligger i sentrum av byen.

«Cantina Kurtatsch ligger i et virkelig unikt område i Alto Adige-panoramaet, og det er her vi, takket være høydeforskjellen på 700 m, ikke bare finner ideelle forhold for hvitvin, men også, og dette er hva som er spesielt for typiske varianter av Bordeaux-området»  forteller presidenten for kooperativet, Andreas Kofler. « Freienfeld representerer toppsikte av vindyrkingen hos  Kurtatsch. Ikke bare for hvitviner, men for Bordeaux-variantene, som takket være landskapets egenskaper har den typiske alpine friskheten. I samsvar med vår ‘Vineyard by Vineyard. Wine by Wine.’ filosofi, har vi i mange år vært forpliktet til å skape best mulige betingelser for produksjonen av hvert merke, for å gi uttrykk for potensialet til hver enkelt variant.»

Siden dag ett er etiketten til Cabernet Sauvignon  Freienfeld  bildet av en original freskomaleri som finnes i renessansens eiendommen. En hyllest til dens opprinnelse og en tilbakevending til røttene til kooperativet. Fresken på den ene siden skildrer myten om Piramo og Tisbe, gjort berømt av Le Metamorfosi fra Ovidio. Legenden forteller om to elskede, motarbeidet av sine respektive familier, som organiserer sin flukt ved å snakke fra en sprekk i veggen og på denne måten representerer Cabernet Sauvignon Freienfeld foreningen mellom tradisjon og modernitet.

Den andre halvdelen av maleriet, som representerer den berømte historien fra gresk mytologi, Paris-dommen, finner sin representasjon i den hvite motparten, Alto Adige Chardonnay Riserva Freienfeld, to viner knyttet sammen med navnet og også av etiketten, som er inspirert ved selve freskene.

 

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.