Det finnes så utrolig mye bra vin i verden. Vin som ikke finner veien til Norge.

I og for seg skulle det være umulig å få all verdens vin hit, men noen som skulle passe glimrende i Norge, er vinen fra Cantina Kurtatsch, hjemmehørende i Sør-Tyrol.

Den autonome provinsen Bolzano-Syd-Tirol, er Italias nordligste og største provins, og utgjør en del av alpelandskapet Tirol. Bolzano er provinsens hovedstad. Sammen med Trentino utgjør Syd-Tirol den autonome regionen Trentino-Syd-Tirol. Og som om det ikke er nok, de lager noen veldig spennende vin.

Cantina Kurtatsch

Kooperativet Cantina Kurtatsch ble grunnlagt år 1900 og består av 190 vinbønder som totalt har 190 ha land. Vinmarkene deres ligger på 220 meters høyde og opp til 900 meter. Og alt ligger i den samme lille kommunen.

Harald Cronst

Harald Cronst, Cantina Kurtatschs eksportleder, forteller til Godt Drikke at de er et av de eldste vinkooperativene i Italia. Noe som har gitt dem en lang tradisjon for håndverk og en uvurderlige erfaringen i vinmarkene som gis videre fra generasjon til generasjon.

Han forteller at de lavtliggende  vinmarkene er blant de varmeste i Alto Adige og er ideelle for Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon og Merlot.

-Jordsammensetningen mellom Cortaccia og Termeno er fullstendig lik den til Pomerol i Frankrike, men opptil 900 meter dyrkes  vin som foretrekker å ha ting kjøligere og luftigere og som trives best på kalkholdig dolomittjord.

Bærekraft

-Sammen med våre 190 medlemmer har vi forpliktet oss til en naturlig produksjonsmetode i et omfattende bærekraftsprogram.

-Målet er bærekraft på alle områder – fra arbeidet i vingården til sluttproduktet. I løpet av året er vi i en konstant kontakt med våre medlemmer, gir råd og støtter. Bærekraft er også svært viktig i kjelleren med opplæring og optimalisering, garanterer det en bærekraftig måte å jobbe på.

Cantina Kurtatsch har en stor vinportefølje med over tretti ulike vin. Og en del er helt unike og veldig spennende vin som er litt annerledes en annen italiensk vin.

600 Blancs de Blancs Südtirol Sekt Riserva DOC Pas Dosé.  Poeng 90/100

Vinen er laget av Chardonnay, høstet av gamle stokker. Druene er dyrket på cirka 650 meters høyde. Fin lysgyllen farge med et lite grønt skjær. Fine små bobler. Duft av  epler og sitrus. Hint av fersken og gjærbakst. Frisk, fruktig på smak med en god syre. Samme sitrus og epler som i duften. God ettersmak. En glimrende vin til aperitiff og til kos med muntre venner.

Freinfeld Südtirol Chardonnay Riserva DOC 2018 Poeng 92/100

Her er også drua Chardonnay. Fin gyllen farge med en god duft av epler, sitrus og hint av gul stenfrukt og bitte litt urter. En herlig frisk og fruktig smak med en bra fedme. Meget bra balansert syre og sødme. Lang og god ettersmak. Gjerne til pasta og fet fisk.

Brenntal Südtirol Gewürztraminer Riserva DOC 2018 Poeng 92/100

Jeg har aldri vært spesielt begeistret for Gewürztraminer. Men akkurat her måtte jeg gi meg ende over. Gyllen farge. Klassiske dufter av eple, nellik og litt ingefær. Uvanlig frisk med masser av frukt. Bra fedme. Samme epler og krydder som i duften. Uten at krydderet blir for dominerende som man kan oppleve med andre vin laget på Gewürztraminer. Frisk og god ettersmak.

Penon Südtirol Pinot Grigio DOC 2020 Poeng 90/100

Laget av Pinot Grigio. Lys grønngul på fargen. Frisk duft av sitrus, epler og et fint hint av krydder. En frisk smak som lever fint opp til duften med en riktig godt balansert syre og sødme. Lett fylde. God ettersmak. En vin som passer bra sammen med fet fisk

Freienfeld Südtirol Cabernet Sauvignon Riserva DOC 2018 poeng 90/100

Drua er Cabernet Sauvignon. Vinen har en fin dyp rød farge. Meget bra duft av både bringebær og solbær med små hint av urter. God fylde med en fin fruktighet på smak. Veldig bra balansert syre og sødme. Lever opp til duften. En meget god og lang ettersmak. Passer glimrende sammen med lam.

Brenntal Südtirol Merlot Riserva DOC 2018 Poeng 90/100

Merlot.  Mørkerød farge. God duft av røde bær, rått kjøtt, samt hint av urter og fat. Smaken lever på lang vei opp til duften, med en fyldig fløyels mjuk smak. Bra frukt og en meget bra balansert syre og sødme. God tannin. En lang og god ettersmak. Vinen passer glimrende til lam men også som kos

 

 

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.