Soave-distriktet ligger øst for Valpolicella i regionen Veneto, i det nordøstlige hjørnet av Italia, og er utvilsomt et av Italias mest interessante hvitvinsområder.

Når druene i de beste vinmarkene får lov til å henge på vinstokkene til de er fullmodne, er resultatet rene og mineralske viner med en kremete munnfølelse og nydelig balanse mellom friskhet og sødmefull frukt.

Historie.

Azienda Agricola Coffele har eksistert siden begynnelsen av 1800-tallet, og det finnes kilder som bekrefter vinproduksjon på gården helt siden 1850-årene. Den gangen var det Visco-familien som stod for produksjonen. Da Giovanna og Giuseppe bestemte seg for å gjenoppbygge familiens eldgamle vinmarker, ble det starten på en kvalitetsrevolusjon i Soave. Giuseppe Coffele var den første vinmakeren i området som så potensialet i de sør-sørvestvendte enkeltvinmarkene i de bølgende åsene i Castelcerino, som er de nordligste og høyest beliggende i hele Soave. Giuseppe Coffele var opprinnelig rektor på en lokal ungdomsskole, men hadde alltid hatt stor interesse for vinproduksjon. Han har lært alt han kan ved å omgi seg med dyktige vitikulturister og ønologer, og har alltid hatt en åpen, annerledes og innovativ måte å gripe arbeidet fatt på.

En viktig del av jobben var å gjenoppbygge Visco-familiens 25 hektar med gamle terrasseanlagte vinmarker fra 1800-tallet, som lå i åssider med karrig jordsmonn, god drenering og optimal ventilering i Castelcerino. Her er jordsmonnet skrinnere og mer kalkholdig, og det gir friskere viner med mer mineralitet. I tillegg har bedre vitikultur og reduserte avlinger gitt langt bedre druer, og i kjelleren er det også gjort en rekke grep for å øke kvaliteten på vinene.

I dag.

I dag er det barna Alberto og Chiara som har overtatt stafettpinnen. Alberto har laget vinene siden 1994, mens energibunten Chiara reiser land og strand rundt med vinene og en særdeles smittsom entusiasme i bagasjen. Bare 30 år gammel fikk Alberto for første gang utmerkelsen Tre Bicchieri (for Ca Visco), som er den italienske vinguiden Gambero Rossos høyeste utmerkelse.

Jordsmonn og vitikultur

Kombinert med de gamle vinstokkene og den høytliggende plasseringen gir det kalkrike jordsmonnet i Coffeles vinmarker viner i en helt spesiell stil. Ikke alle er klar over hvor høy kvalitet viner fra Soave kan ha, og det gjør at man fortsatt kan få overraskende mye vin for pengene her.

Coffele er den første økologisk sertifiserte vinprodusenten i Soave Classico. Siden Alberto overtok vingården for over 20 år siden, har han lagt ned en enorm innsats for å kultivere vinmarkene på en måte som ikke skader verken naturen eller konsumentene. Siden den gang har ugressmidler og andre kjemiske sprøytemidler vært bannlyst, og Alberto jobber med å bevare fruktbarheten i jordsmonnet ved bruk av meitemarker og egenprodusert kompost.

Coffele Castel Cerino Soave Classico 2016. Italia, Veneto, Soave. Pris kr: 165,90 Poeng: 88/100

Fin gulgrønn farge. Riktig bra duft av grønne epler, sitrusfrukt og det der lille udefinerbare som er riktig lekker. Smaken lever på lange veier opp til duften, med god fylde, perfekt syre og sødme. En lang og fin ettersmak. Passer glimrende til sol, sommer, venner og sjømat. Meget bra kjøp.

Coffele Ca’Visco Soave Classico 2016. Italia, Veneto, Soave. Pris kr: 199,90 Poeng: 88/100

Samme fine gulgrønne farge som vinen over. Lekker duft av epler, sitrus og fine hint av blomster og hyll. Smaken er fruktig, rund og elegant. Lang og fin ettersmak. Passer bra sammen med blåskjell og lange sommerkvelder. En ekte wow vin.

Coffele Le Sponde Recioto di Soave 2015. Italia, Veneto, Soave. Pris kr: 299,90 Poeng 92/100

Fantastisk strågul farge. En himmelsk duft av tørket frukt, honning og en solvarm blomstereng. En nydelig munnfølelse, frisk, rund, perfekt syre og sødme. En ettersmak til evigheten. Kom med ostene eller fruktdesserten. De vil passe perfekt sammen. Årets beste dessertvin? Løp og kjøp!

 

 

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.