Er det ikke underlig hvordan det er kvinner som har skapt de beste Champagnehusene? Sånn er det også med Henriot.

Familien Henriot kom til Champagne rundt 1640. I Remis drev de handel med tekstiler og vin. Etter som årene gikk kjøpte de opp vinmarker og gårder. Men det var først i 1794, da Nicolas Henriot giftet seg med Apolline at det begynte å skje noe med vinen til Henriot. Det var hun som tok tak og fikk omlagt produksjonen til kvalitetsvin. Og da hun ble enke i en alder av 33 år, grunnla hun champagnehuset Veuve Henriot Ainé, det som vi i dag kjenner som Henriot.

Apolline Henriot var en sterk kvinne som skapte grunnlaget som dagens vinhus bruker den dag i dag. Med blant annet et sterkt hjemmemarked og eksport til resten av verden. Og ikke minst, oppkjøp av de beste parsellene og produksjon av best mulige kvaliteter.

Etter den legendarisk champagneprodusent Joseph Henriot bortgang i 2015, ledes firma i dag av 8. generasjon, sønnen Thomas Henriot. Med den fantastisk dyktige kjellermesteren Laurent Fresnet, har suksesshistorien Henriot fortsatt.  I dag har Henriot 35 hektar vinmark. Alle lokalisert i de tunge, prestisjefylte områdene som Avenay først og fremst i Les Panthenay, Chouilly, Epernay, spesielt Clos l’Abbé og Mareuil-sur-Aÿ.

Henriot Brut Souverain. Frankrike, Champagne. Pris kr. 379,90 Poeng: 88/100

Druene er Pinot Noir 60%, Chardonnay 40%. Lys gulgrønn farge. Fine små, kilende bobler. Virkelig bra duft av epler, sitrus og små hint av brødbakst. Fin fylde på smak. Frisk med fin fruktighet. Lever riktig bra opp til duften med sine epler og sitrus.  En syre og sødme som er tett på perfekt balansert. Lang og god ettersmak. En vin som passer utmerket til fisk og som aperitiff. Meget bra kjøp.

Henriot Blanc de Blancs. Frankrike, Champagne. Pris kr. 389,90 Poeng: 92/100

Drua er Chardonnay. Gyllengrønn på fargen. Bitte små, fine bobler. Herlig duft av epler, hint av sitrus og blomst. Veldig frisk og fyldig på smak. Fruktig med eple som gjennomgående smak. Fin syre og lett sødme. En meget bra ettersmak. Passer til både skalldyr og kos. Meget bra kjøp.

Henriot Millesime Brut 2006 Frankrike, Champagne. Pris…. Poeng: 93/100

Druene er Chardonnay og Pinot Noir. Vakker gyllen farge med fine små bobler. God duft av sitrus, gule epler, honning og bitte litt brioche. Tørr og frisk smak med en perfekt syre og sødme. Lever på lange veier opp til duften med sine gule epler og sitrus. En virkelig lang og elegant ettersmak som man ønsket aldri tok slutt. Men det gjør den jo. En vin som fungerer riktig bra sammen med muntre venner eller til skalldyr. Om den kommer på et vinmonopol nær deg, løp og kjøp.

 

 

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.