Det var ikke Dom Perignon som «oppfant» musserende vin.

Den første musserende vinen ble fremstilt i 1531, av mun­ker som laget altervin. I et kloster i Sør-Frankrike op­pda­ge­t munkene at de kunne få vinen til å boble hvis de helte den på flasker tidligere enn de pleide.  Årsaken var at fermenteringen dermed fort­sat­te i flaskene og dannet bobler. Akkurat som Dom Perignon, slet munkene med dårlige flasker. Ofte eksplodere flaskene i klosterets vinkjeller – noe som fikk munkene til å døpe drikken “Djevelens Vin”.

På den andre siden av kanalen oppdaget den engelske naturforskeren Christopher Merret at han kunne starte enda en fermentering ved å blande sukker i vin som allerede var helt over på flasker. Kombinert med mer solide flasker gjorde dette at han fikk en mer kontrollert vinproduksjon. Men det tok mange år før man begynte å satse kommersielt på musserende vin.

Man lo ganske godt av de som plantet druestokker for førti år siden og ville lage musserende vin i England. Men de seneste årene har det vært en en helt utrolig spennende utvikling av musserende vin i England. Og personlig synes jeg det er riktig morsomt. Men det største aberet når man snakker om engelsk musserende vin, er prisen som kan være høy.

Gusbourne Blanc de Blanc 2016. England, Kent. Pris kr 400 Poeng 90/100

Drua er Chardonnay. Lys gyllen farge. Fine bobler. Duft av epler, sitrus og hint brødbakst. Frisk, fruktig med en virkelig bra fylde på smak. Lever opp til duften med sine epler og sitrus. Godt balansert. God fruktig ettersmak. En vin som passer virkelig bra sammen med gode venner. Meget bra kjøp.

 

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.