Gulatinget var i vikingtiden et felles rettssted (lagting) for de vestafjelske fylker i Norge. Det ble opprinnelig holdt i Gulen sogn like sør for Sognefjordens munning. Tingets oppgave var å avsi dommer i forelagte saker og stadfeste nye rettsregler, kalt «nymæle». Gulatinget ble trolig opprettet før år 930.
Så det var kanskje ingen tilfeldighet at Gulating Bryggeri ble startet nær hjemstedet til daglig leder Rolf Ivar Skårs kone, i Dale i Sunnfjord i Sogn og Fjordane. Navnet var ikke tilfeldig valgt ettersom viking-rettsstedet Gulating ikke lå langt unna.
Gulating øl-kjeden.
I dag finnes ikke bryggeriet lenger, men Skedsmoværingen Rolf Ivar Skår er godt i gang med å bygge opp ølkjeden Gulating. Og allerede etter den første butikken åpnet på Strømmen i 2013, er det i dag allerede en pub og 6 butikker med navnet Gulating. Den siste i rekken kom i Sandefjord mens Oslo og Bergen står for tur. Og alle butikken er fylt opp med mellom 200 til 300 forskjellige øltyper. Som om det ikke er nok, så har Rolf Ivar Skår noen riktig hårete mål. I følge DN, så er målet å omsette kvalitetsøl for 300 millioner kroner i løpet av fem år og på lengre sikt ta fem prosent av det norske ølmarkedet.
Øl for folk flest og alle oss andre…
I følge Regionssjef Kenneth Sørensen, så er det mer nærliggende mål som først står på tapete.
-Utover ølutsalgene og restauranten i Lillestrøm så er det også flere spennende prosjekter på gang. Tommy Holen Helland innkjøpssjef for Gulating og tidligere redaktør på Ølportalen, har allerede brygget en Bartestout hos Ølve på Egge som selges i Gulatings ølutsalg, til ære for hans avdøde far. Tommy Holen Helland skal også på bryggeribesøk og sette et juleøl som skal ut til våre butikker. Videre er det planer om å brygge et bringebærøl hos et bryggeri i nærheten av Oslo i samarbeide med hjemmebryggerduoen To tørste mænd.
-Lignende prosjekter ønsker vi å gjøre jevnlig. Blant annet er det planer om å ta med medlemmer fra Nedre Romerike til et bryggeri på Østlandet og få på plass en batch eller to som vi kan selge via våre butikker. Vi er også i dialog med hjemmebryggerene VelLaget på Fjellhammer om å sende de til et komersielt bryggeri for å sette en batch eller to for oss. Lignende initiativ vil også de andre butikkene våre gjøre, da vi ønsker et nært og godt forhold til ølmiljøene der vi etablerer butikker.
Ikke for øl-nerder alene…
Nå er ikke Gulating et tempel for ølnerdene alene. Det er også plass til vanlige folk som ønsker seg Mack Pils eller Hansa IPA.
-Vi ønsker å ha et tilbud til alle, og derfor har vi også et bredt utvalg av pils, lager og hveteøl, de sjangrene som det jevnt over selges mest av i volum men som ikke de største ølentusiastene lar seg imponere av. Vi ønsker nemlig også å være butikken for de som har drukket pils et helt liv og som ikke har planer om å gjøre noe annet, men som prøver en ny pils fordi kona insisterer, forteller Kenneth Sørensen.
Nå har Gulating også sin egen pils som selger godt. En pils som de får produsert i pilsens hjemland Tsjekkia og som visst nok er verd å prøve ut.
For hjemmebryggerne.
Også for hjemmebryggerne vil det i fremtiden være mulig å skaffe seg både råstoffer og utstyr.
-Satsningen på bryggeriutstyr og råvarer startet med butikken i Sandefjord. Dette er et konsept vi har stor tro på og som vi ønsker å implementere i alle våre butikker, avslutter regionssjef Kenneth Sørensen.
Om navnet Kenneth Sørensen lyder kjent, så er ikke det så underlig. Han var tidligere daglig leder på en av Oslos beste ølsteder, Cafe Sara. Så vil du ha en fornuftig snakk om øl, så finner du ham på Gulating i Lørenskog.
Visste du at:
Norge er det eneste landet vi vet om hvor det var påbudt å brygge øl. Og det ikke så lite heller, man måtte brygge like mye som bondemannen og kona veide. Og gjorde man ikke det, var veien til Island kort.