Gourmet Arctic.

m-kl10_025I morgen braker det løs. Nord Norges vakreste eventyr. Arctic Race.

I følge arrangørene, så er det verdens vakreste sykkelritt, noe jeg ikke vil si verken bu eller bæ til. Men, vakkert og spektakulært blir det.

lammerull
lammerull

Rittet går gjennom noe av Norges vakreste natur. Og egentlig skulle man ha sagt at det er et av Norges viktigste spiskammer også, med noe av Norges beste og mest spennende råvarer. Og det er ikke bare fisk det handler om. Den første kjøttprodusenten i Norge som fikk “Spesialitet» merke på et av sine produkter, var Aron Mat fra Kvaløya, rett utenfor Tromsø. Det var med ”TromsøRull”,  en god gammeldags lammerull med en oppskrift som kommer fra distriktet rundt Tromsø.

Og det er det som er filosofien bak Aron Mat, helt siden far og sønn Aronsen startet bedriften i 1990 i en ombygd stall  i Grøtfjord på yttersida av Kvaløya.  De startet med pinnekjøtt og fenalår, først og fremst for de var drittlei av fjorårskvalitetene som var å finne på markedet. Da som nå.

Ved oppstarten ble det satset på sesongproduksjon, men etter hvert så de potensialet i produktrestene som ble til overs, og Tante Aslaug Edvardsen  ble kontaktet for å lage lammerull slik familien hadde gjort det i generasjoner og snart sydde damene i Grøtfjord lammerull slik de alltid hadde gjort det hjemme.

s-spesialitetProduktsortimentet ble snart utvidet til å omfatte flere produkter, og bedriften vokste seg ut av den ombygde stallen i Grøtfjord.

I dag er bedriftens produksjonslokaler og administrasjon i Blåmannsvik, mens lokalene i Grøtfjord tjener som tørkeri for pinnekjøtt og fenalår.

Og på den veien er det. Fortsatt er det tradisjon og norsk og ikke minst, nordnorsk matkultur som står i sentrum.

Så man behøver ikke reise til det store utlandet for å oppleve kortreist, håndverkslaget mat av en utrolig kvalitet. Aron Mat er ikke blant de billigste, men det er ikke en Rolls Royce  heller.

m-pinnekjott2Espen Aronsen har sin helt egen vri på pinnekjøttet.

Legg uskrelte poteter i bunnen av en stor kasserolle, fyll opp med vann til potetene er så vidt dekt. Legg pinnekjøttet over og dampkok det i 1,5 til 2 timer.

Benytt noen av de kokte potetene i kålrotstappen.

Hva man drikker til?

Om jeg kunne velge hvilket øl jeg ville ha til pinnekjøttet, så skulle det være Mack sitt ufiltrerte juleøl fra sist år. Det fantes ikke noe bedre øl til pinnekjøtt enn akkurat det.  I følge Espen er det øl og «potetjuice» som gjelder.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.