Kenny van Hummel fra Vacansoleil-DCM vant første etappe av Arctic Race of Norway i Bodø etter 4:23:45 på sykkelen.

Profil-Bodoe-Bodoe_largeBeste nordmann var Thor Hushovd på fjerde. Løpet er langt fra slutt. Dette var bare første dag. I morgen fortsetter de fra Svolvær til Svolvær.  En 156,6 relativt flat etappe som skal passe sprinterne relativt bra. Med sine to små klatringer og tre spurter, gir det Hushovd en ny sjanse til å erobre den blå/oransje ledertrøya.

Svolvær

UnknownDet har bodd folk i Svolvær helt siden bronsealderen. I begynnelsen bodde folk i grotter ved foten av Svolværgeita og var en typisk boplass for jakt og fiske. Første gangen det finnes noe skriftlig om Svolvær er fra midten av femtenhundretallet og da som en gård i kongens eiendom. Tidlig på 1900-tallet gikk Svolvær fra å være et av mange fiskevær i Lofoten til å bli et tettsted med stor befolkningsvekst og sterk økonomisk vekst. Og  i 1918 ble Svolvær en by.  Noen den var helt frem til Svolvær ble slått sammen med Vågan og Gimsøy kommuner til Vågan kommune i 1964. I dag kan de 4000 innbyggerne igjen skryte med bystatus. Noe som skjedde 17. Mai 1996.

Svolvær er kjent for sine visesangere. Det rekker vel å si Jack Berntsen og  familien Bremnes. Men byen er kjent for mer. Og da tenker jeg ikke fisk. Men sjokolade. Og, det er vel ikke rettferdig å si Svolvær, for man skal ut til Værøy for å finne Lofoten Sjokolade. Det måtte en kvinne til for å skape en sjokoladefabrikk langt utenfor allfarvei. Nemlig Jeanette Johansen. Egentlig er det vel ikke så veldig utenfor allfarvei, for de holder til på en nedlagt flyplass.

Sjokolade123_Mandarinkonfekt_3

De fleste hadde ikke tro på konseptet og så det som svært ulogisk å etablere et sjokoladefirma langt ute i havgapet. Men slikt bare preller av Jeanette Johansen. Så lenge man lager skikkelig kvalitet så vil man nå kundene allikevel, og med å etablere firmaet langt fra urbane strøk på en nedlagt flyplass ville det gi oppmerksomhet i media, mente hun.

Det tok ikke lang tid før det var akkurat det som skjedde. Etter første sjokoladeproduksjon kom tilbakemeldingene strømmende inn. Fantastisk, verdens beste, bedre enn sex.….. Og det er kanskje ikke så rart at det dukket opp media. Jeg mener, hvem vil ikke finne ut av hva som er bedre enn sex?  Først kom det en journalist og så en til.  Og så kom et filmteam, og så et tysk filmteam, og så et magasin fra Italia og på den veien er det. Det er heller ikke hvilken som helst sjokolade de lager. Det er nemlig håndlaget sjokolade av de aller beste råvarer.157_Lofoten_Sjokolade_Kaffeelsker_1

Og det er de mest spennende typer. Midnattsolkonfekt med med mye smak av saftig marsipan, mandarin og Cointreau. Dyppet i mørk kvalitetssjokolade min. 70 % kakao. Eller hva med en Kaffesjokolade med masse deilig nykverna kaffebønner? Og for ikke snakke om Kakaoplate – Mørk som passer helt fantastisk sammen med Mack Bokkøl.

Og vil man piffe opp samlivet, kan man jo kjøpe Værøyværingen eller Røstværingen.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.