Gourmet Arctic. Fra Ishavsrøye i Nordland til øl i Troms.

201307177_SortlandI dag går det fra Sortland til Harstad. Fra Nordland til Troms.  En kort etappe på 155 km med en svak stigning før mål.

Etter gårdagens etappe, er det hollenderen Van-Hummel som sitter med den blå ledertrøya. Tett forfulgt av Thor Hushovd som ligger tre sekunder bak. Løpet er fullstendig åpent og det er fire stykker som kan vinne det første Arctic Race noen sinne.

Sortland20130712146_Brygga

De viktigste næringene i Sortland, er handel og tjenesteyting, men også landbruk, fiske og havbruk er viktig. Kommunesenteret er regionsenter for Vesterålen. Sortland profilerer seg som «Den blå byen ved sundet» etter et initiativ om å male alle bygninger i nyanser av blått. Dette prosjektet er imidlertid omstridt blant innbyggerne så det er bare et titalls bygninger i sentrum som er blå.

Ishavsrøye

Alle i Norge kjenner til Vesterålen fiskeboller, de grønne boksene som man finner i alle supermarkeder. Men, den fiskebedriften jeg finner mest spennende på Sortland, er Sigerfjord Fisk, med sine Ishavsrøyer. Bedriften ble startet i 1989 med formål å slakte laks og røye samt drive videreforedling og salg.  Helt siden 1991, står de bak 60-70 prosent av all  røye som har blitt produsert i Norge. Og ikke nok med det, i 2007  ble Ishavsrøye Vesterålen det tolvte norske matproduktet  som ble godkjent som en beskyttet betegnelse av KSL Matmerk.

En av mine favorittretter med røye, er en jeg fant på Sigerfjord fisk sin hjemmeside.

NØTTEPANERT ISHAVSRØYE MED SOPPSALAT

Det du behøver til fire personer:

Ishavsrøye
Ishavsrøye
 • 4 fileter ishavsrøye (ca. 700g)
 • smør til steking
 • 4 ss hakkede hasselnøtter

 

Soppsalat

 • 250 g blandet sopp
 • 2 ss smør
 • 1 håndfull ruccolasalat
 • 1 håndfull småbladet spinat
 • salt og pepper

 

Norzolasmørsaus

 • 1 finhakket sjarlottløk
 • 1 dl hvitvin
 • 50 g Norzola i små terninger
 • 100 g usalta smør i små terninger

 

Tyttebærvinagrette

Foto Sigerfjord fisk
Foto Sigerfjord fisk
 • 50 g Balsamicoeddik
 • 50 g tyttebær
 • 50 g olivenolje
 • salt og pepper
 • evt. litt sukker

Alt skal være så nylaget som mulig, så her gjelder det å arbeide raskt. Bare vinagretten kan lages i god tid på forhånd.

La tyttebærene trekke i eddiken i 1 time. Press dem med væsken gjennom en sikt. Visp inn oljen og smak til med salt og pepper.

Begynn med sausen. Surr løken myk, men ikke brun, i litt av smøret. Hell på hvitvin og la den koke nesten helt inn. Rør inn osten og la den smelte under omrøring. Rør inn én og én smørterning, visp kraftig. Sausen må ikke koke mens smøret vispes inn, da vil den sprekke. Hold sausen varm i vannbad eller ved siden av kokeplaten.

Del store sopper. Stek soppen i smør i varm panne. Vend inn ruccola og spinat like før servering. Smak til med salt og pepper.

Stek røyefiletene med skinnsiden ned til skinnet blir sprøtt og brunt og fisken så vidt er gjennomstekt. Dryss på salt, pepper og nødder mot slutten av steketiden.

Anrett røyefiletene på en seng av soppsalat, hell saus rundt og drypp tyttebærvinagrette på.

Drikke, en lys lager. Aller helst Mack 1877.

KritikkUnknown

Jeg har mottatt litt kritikk for å kun skrive om Mack Bryggeri i forbindelse med Gourmet Arctic. Det er vel egentlig helt logisk at det er Mack jeg skriver om. Bådin i Bodø har fortsatt ikke kommet i gang og flere bryggerier finnes det ikke her nord. Krekling vin, drikker jeg ikke og kan derfor ikke fortelle hvilken mat den skal brukes til. Nordlandspils? Men, det er jo et øl fra Carlsberg og som brygges i Trondheim.

2 KOMMENTARER

 1. Hemnes Mikrobryggeri i Hemnesberget er et aktivt mikrobryggeri i Nordland. Har selv funnet bryggene i butikker i Mo i Rana og Hemnesberget.

  Hos Breiflabben Brygghus i Andenes brygges det vel også jevnlig. Men der tappes det vel ikke på flaske, så det må nytes på stedet, og det samme gjelder vel også Tnja Fjellgård utenfor Narvik.

  Engeløya Håndbryggeri produserer vel også. Har dog kun sett bilder av flasker derifra.

  • Hei.
   Tusen takk for informasjonen- Jeg beklager at jeg ikke kjente til Hemnes Mikrobryggeri. Kanskje for at jeg ikke har vært i Mo i Rana på lenge. Men, jeg skal sjekke ut ølet og komme tilbake til det på et litt senere tidspunkt. Breiflabben kjenner jeg til, men har desverre aldri hatt gleden av å smake øl derfra. Det samme med Engeløya- Men, som sagt, jeg vil komme tilbake til disse tre om jeg får tak i noe øl fra dem.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.