Savoie ligger i Frankrike, rett sørvest for Genèvesjøen og er kanskje mer kjent for sine slalåmbakker og at de arrangert vinter-OL i 1992.

Men Savoie er så mye mer enn bare det. Blant  et spennende lite vindistrikt. Som vindistrikt, var det nok deres lette og som oftest litt perlende hvite viner som var kjent. Men de seneste årene har det også blitt fokusert på de  jordlige røde vinene fra Savoie  .

Druene som benyttes for hvitvin er lokale varianter og heter Jacquere, Altesse eller Chasselas, samt den mere kjente Roussanne druen. For rødvinsproduksjon brukes Mondeuse, Gamay og Pinot Noir.

Det meste av den totale produksjonen på  cirka 130000 hl, konsumeres lokalt. Men heldigvis blir noe eksportert. Blant annet til vinmonopolet. Og det er noen fantastiske viner

Dom. des Ardoisières Argile Rouge 2017. Frankrike, Savoie. Pris kr. 345,90 Poeng 90/100

Vinen er laget på Mondeuse 25%, Gamay 65%, Persan 10%. Klar rød farge. Duften er preget av plommer og røde bær. Hint av noe jeg ikke riktig klarer å definere. Smaken er frisk med en fin munnfølelse. Lever bra opp til duften med en bra balansert syre. Elegant ettersmak. Passer bra sammen med lyst kjøtt. En vin som virkelig gir valuta for pengene. Meget bra kjøp.

Perrier & Fils,Crémant de Savoie. Frankrike, Savoie. Pris kr. 184,90 Poeng 88/100

Jacquère 85%, Chardonnay 15% Gulgrønn på fargen. Elegante bobler. Gode dufter av sitrus, epler og kanskje noe brød og urter. Smaken er fyldig og frisk. Samme sitrus og epler som i duften med en riktig bra balansert syre og sødme. God ettersmak. Passer fint sammen med skalldyr og venner. Meget bra kjøp.

 

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.