Gi meg en pils.

Av og til, så savner jeg en helt vanlig og helt alminnelig pils. Helst en halvliter på hvilket som helst utested med utsikt til gata og folk som går forbi. En halvliter med gyllengul farge og hvitt skum.

Joda, jeg elsker diverse ipa, weissbier, porter, bokkøl, saison og hva det er alt sammen. Men, som sagt, så er det pils som øltarmen skriker etter av og til.

Pils fra Pilsen.

Som så mye annet øl, så har pils sin opprinnelse i Bayern. Men da som lagerøl. På begynnelsen av 1800 tallet, begynte bayerne å brygge øl på en annen måte, samt at de lagret ølet i kjølige grotter. Samtidig utviklet de gjærstammer som arbeidet ved lavere temperaturer enn vanlige gjærstammer på den tiden. Førstegjæringen foregikk på en 5-9°C, mens ettergjæringen gikk over lang tid. Av og til mer enn et halvt år og det ved temperaturer som lå tett på 0°C.

Lager blir vanligvis filtrert når ettergjæringen er fullført. Noe som stoppet modningsprosessen på flasker og fat. En annen fordel var at holdbarheten ble lenger. Lagerøl av pilsnertypen, kunne lagres i flere måneder uten miste smak og aroma. Og sterkere ølsorter, kunne lagres i flere år. Bare se på noen av dagens juleøltyper.

I byen Pilsen.

I byen Pilsen brygget brygger Měšťanský Pivova det aller første undergjærede lagerølet. Det som senere skulle bli kjent som pilsner. Grunnen til denne revolusjonen i ølverden, var at bøhmisk øl hadde mildt sagt, kraftig varierende kvalitet. Øl er tross alt såpass viktig, så borgerne i Pilsen stiftet sitt eget bryggeri med der fornemme navnet Bürger Brauerei. Et bryggeri som skulle brygge øl etter bayersk oppskrift. Og da var det vel også helt naturlig og ansette en brygger fra Bayern. Nemlig ølbryggeren Josef Groll. Han utviklet det han kalte pilsnerøl. For øvrig, som et aldri så lite kuriosa, samme gjærstamme som den aller første pilsen, kan drikkes den dag i dag. Nemlig av Pilsner Urquell. Og Urquell betyr jo urkilde. Nå tok det ikke lang tid før pilsnerølet erobret store deler av den øldrikkene verden. I mange land, blant annet i Danmark og Norge, ble pils synonymt med øl. Det mye takket være nordmannen Hans Bekkevold som brygget Skandinavias aller første pils på Tuborg i København.

Den ekte pilsen.

17770_miscellaneous_beerDen ekte pilsen, var og er nærmest ravgul i fargen. Smaken var fyldig og aromatisk og ølet hadde en god bitterhet i ettersmaken. Dessverre fikk Carlsberg altfor stor innflytelse med sitt masseproduserte øl og i dag så er det den stilen som dominerer markedet. Men, det finnes håp. I Norge har vi Nøgne Ø, Lervig og en rekke av de andre mikrobryggeriene som har kommet med noen pilsnere av den gode gamle sorten. Og Mack i Tromsø har lansert sin 1877 og Nordlys Pils.

Men, som sagt, av og til så får jeg sånn ufattelig lyst på en øl fra fat mens jeg sitter på et vertshus og ser på folk som kommer og går.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.