Det er ikke så mange som har hørt om vindistriktet Gattinara. Ikke en gang alle Italienere kjenner til dette bitte lille distriktet helt nord i Piemonte. Men Gattinara omtales allerede år 1242 da byen fikk bystatus og var kjent for sine viner.

Helt frem til slutten av 1800 tallet var det Gattinara som betød noe når man snakket om vin fra Piemonte. Barolo og Barbaresco eksisterte knapt nok på vinkartet og ble først kjent etter den andre verdenskrig. Mens Gattinara med sine mer enn 600 hektar vinmarker eksporterte vinene sine til stort sett hele verden. Men det er aldri noe som varer for evig. Ikke heller i Gattinara. Og det var to ting som knuste vindrømmene. Den første var den store haglestormen i 1905 som raderte bort stort sett alt som fantes av vinmarker og det andre var den framvoksende tekstilindustrien. Så folk pakke sine saker og lot vinmarkene gro igjen og søkte seg til industrien. Så i dag er det cirka 100 hektar vinmark tilbake.

Vingården Travaglini

På 1950 tallet begynte de så langsomt å skje noe. Vingården Travaglini ble etablert 1920s av Clemente Travaglini. Den gangen hadde de bare to hektar vinmark. Men, da Arturo Travaglini overtok 1958, ble det egentlig et vendepunkt både for Gattinara og vingården Travaglini. Arturo var en visjonær. Visst hadde Barolo og Barbaresco overtatt hegemoniet i Piemonte, men han mente at  Gattinara hadde noe som de to andre distriktene ikke hadde. En beliggenhet og et jordsmonn som var skapt til å lage en slankere, syrligere og mer krevende vintype enn Nebbiolo fra de andre områdene. Samt at vinene er dype og har god lagringskraft. Og han hadde rett. 1967 fikk Gattinara en DOC betegnelse og senere ble den oppgradert til DOCG. Og det så absolutt fortjent. En annen sak han gjorde, var å endre formen på flasken. Flasker som skilte seg ut fra alle andre som fantes i området. Skakke og «rare,» men de ble lagt merke til.

I dag er det Arturo Travaglinis datter, Cinzia Travaglini, som drifter gården. Og hun følger i tidligere generasjoners  fotspor med både entusiasme og profesjonalitet. Hennes ektemann, Massimo Collauto, er vinmaker på gården. Sterkt inspirert av sin svigerfar. Og det har gitt resultater. For i dag har de 52 hektar vinmark, drøye 50% av all vinmark i Gattinara.

Travaglini Gattinara 2014. Italia, Piemonte, Gattinara. Pris kr. 229,90 Poeng 90/100

Nebbiolo, Rødbrun farge. Duften har røde bær, litt fat. Frisk med fin fylde på smak. Bra syre og sødme, mild tannin. Lever opp til duften med røde bær. Meget bra ettersmak. Meget bra kjøp.

Travaglini Gattinara Riserva 2012 Italia, Piemonte, Gattinara. Pris kr. 389,90 Poeng 90/100

Drua er Nebbiolo. Dyp rubinrød med et brunt skjær. Fruktig, rødebær og bitte litt urter og fat. Mild, og rund på smak. Bra fylde, fruktig. Bra balansert syre og sødme. Litt tannin. Lang ettersmak. Passer bra sammen med rødt kjøtt.

Travaglini Gattinara Tre Vigne 2012 . Italia, Piemonte, Gattinara Poeng 92/100

Nebbiolo er drua. Lys rubin med en brun kant på farge. Lett duft, frisk med røde bær. Hint av fat . Smaken er fyldig, rund og bløt. Fin syre med bra sødme. Lever flott opp til duften. Tørr, lett tannin. God ettersmak.

Travaglini Gattinara Tre Vigne 2006 . Italia, Piemonte, Gattinara Poeng 91/100

Drua er Nebbiolo. Fin dyp rød farge. Fortsatt ung på duft, røde og mørke bær. Litt fat. Flott fylde på smak, varm, rund og bløt, mild tannin. Meget bra balansert syre og sødme. Frisk ettersmak.

Travaglini Il Sogno 2012. Italia, Piemonte, Gattinara. Pris kr. 649,90 Poeng 93/100

Drua er selvfølgelig Nebbiolo. Vinen har en dyp rød farge med et lite brunt skjær. Dufter av mørke bær. Krydder og et elegant hint av tre. Smaken har en fantastisk fylde. Rund og frisk med en virkelig god munnfølelse. Bra sødme og syre. God tannin. Lang og god ettersmak.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.