Rune Lennart Andreassen på Mack mikrobryggeri. Foto: Marius Fiskum, Tank

Det finnes mer enn 19000 bryggerier i verden, i følge en undersøkelse gjort av ”The Brewers Journal and Alltech.”

Av disse mer enn 19000 bryggeriene, så er 94 prosent mikrobryggerier, fordelt på 209 land og territorier. Måten de definerer et mikrobryggeri på, er at det har færre enn 30 ansatte og produserer mindre enn 5000 hektoliter øl per år.

Popper opp som paddehatter.

At det popper opp mikrobryggerier som paddehatter, er ikke bare et norsk fenomen. På verdensbasis øker antallet mikrobryggerier med mer enn 10 prosent pr år. Et fenomen, som i følge ”The Brewers Journal and Alltech,” har endret fonter og kjøleskap i puber og barer i hele verden.

Ukjent kunstner. Bilde tilhører tysk ølmuseum i Berlin.

Flest mikrobryggerier har fortsatt USA med flere enn 4750 mikrobryggerier. Totalt finnes det 5025 bryggerier i USA. De som har flest mikrobryggerier i forhold til innbyggere, er Storbritannia med 25 bryggerier pr en million mennesker. Dette sammenlignet med USAs 15 og Tysklands 16 mikrobryggerier pr million mennesker.

Revolusjonen startet 1978…

Året for starten på øl-revolusjonen, var 1978, i følge Tim Sheahan, redaktør for ”The Brewers Journal.” Det var nemlig det året President Carter hevet forbudet mot hjemmebrygging. For Storbritannias del, var det store vannskillet i 2002, da statsminister Gordon Brown fjernet øl-skatten for bryggerier som produserte mindre enn 5000 hektoliter øl.

Selv om den store øl-revolusjonen startet i USA, samt at det er USA som har preget stilarter og smaker, har Europa gått forbi USA i antall mikrobryggerier. Men USA topper fortsatt lista over land med flest mikrobryggerier, fulgt av Storbritannia, Tyskland, Italia, Spania, Frankrike, Canada, Nederland, Sveits og Australia på de neste plassene.

Støtt ditt lokale bryggeri.

Mikrobølge revolusjonen har gitt verden en rekke nye øl-opplevelser og delvis brutt de monopolet på ølbrygging fra de fire store øl-gigantene i verden. Uten mikrobryggeriene kunne vi ikke fått en IPA i India eller på Island, heller ikke smakt en belgisk saision i Brasil eller opplevd en amerikansk APA i Ukraina.

At det lokale ølet er viktig, så vi senest i Norge i øl-krigen mellom Rema 1000 og de tre bryggeriene Mack, Hansa-Borg og Aass bryggeri. Så derfor, støtt ditt lokale bryggeri.

Kilde: ”The Brewers Journal and Alltech.”

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.