Fem toppviner fra Libanon.

En gang i tiden, trodde kirken at det var her Adam og Eva oppholdt seg.

Men, jeg tviler sterkt på at noen i dag tenker på Libanon som paradiset på jorden. Uansett paradis eller ei, det lages en del spennende vin i Libanon. På Vinmonopolet finnes det sånn cirka ti forskjellige varer i sortimentet. Og de fem jeg finner best, er både røde og hvite.

Ch. Musar 2007. 94 poeng

På tross av krig og uro, har Ch. Musar år etter år klart å skape noen fantastiske viner. Chateau Musar ble grunnlagt i 1930 av Gaston Hochar. I dag eies og drives vinhuset av hans sønner Serge og Ronald som igjen har fått med seg sine sønner Gaston, Marc og Ralph. Serge skapte den nydelige vinstilen huset er så kjent for, mens den yngre vinmakeren Tareq Sakr gjennom de siste 15 årene har bidratt til å forfine den ytterligere.

Først som sist, hvilken fantastisk vin. Med sin dype, varme brunrøde farge, med sin frukt, fiken, dadler og krydder føles den som opplevelse i seg selv. Smaken er fyldig, god syre og sødme. Den oppleves saftig og har en herlig fruktighet. Veldig lang ettersmak. Her behøver jeg ikke en gang å si at det er et veldig godt kjøp. Gleder meg til å smake denne vinen igjen om ni, ti år. Og jeg vil undres om den fortsatt passer fantastisk sammen med lam.

Hochar Pere et Fils 2007 91 poeng.

En rubinrød farge, en spennende duft med petroleum, moden frukt, mørke bær. Smaken lever på mange måter opp til duften med sine mørke bær, en fantastisk balanse mellom syre og sødme. Vinen har en lang, krydrete ettersmak. Et virkelig godt kjøp.

(10)(6c868f4ac67be03a32c7f522b27b48eb)(fdbb504f9cfd81902e3c3de07b36d390)Ch. Ksara Chardonnay 2011 91 poeng.

Ch. Ksara er Libanons eldste nåværende vinslott. Det ble grunnlagt 1857 av jesuittprester. De var de første som klarte å produsere tørre viner i Libanon. Noe som vinene deres fortsatt bærer preg av.

Deres Chardonnay har en fin gyllen gul farge. Nydelig duft av gule epler, halm og blomst. Smaken lever virkelig opp til duften med en fantastisk godt balansert syre og en ettersmak som gjør at man har lyst på mer enn bare et glass.

Musar Jeune 2011 88 poeng.

Dyp rød farge. Deilig duft av modne bær. Kanskje litt jord? Smaken er fyldig, masser av mørke bær. En utrolig godt balansert syre og sødme. Lang, nydelig ettersmak. En ekte løp og kjøp vin. Her får man mye vin for penga.

Ch. Ksara Réserve du Couvent 2011 86 poeng.

Fargen er dypt rubinrød med en fin duft av moden bær, frukt og noe krydder. Smaken har en ”bløt” og mjuk start med en fin mild syre. Frisk frukt og en virkelig god avslutning. Skal du spise en rød biff, så vil den danse godt sammen med denne vinen. Godt kjøp.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.