Bortsett fra hardt arbeide med innhøstingen av druene, har høsten mange tradisjoner i vinregionene.

I Tyskland så kommer Federweißer i forbindelse med innhøstingen. En alkoholholdig, gjæret drikk, laget på den første hvite druemosten. Den er ufiltrert og man betrakter den som veldig sunn, da man mener at man får alle mineraler og vitaminer fra durene. Normalt drikkes den fra begynnelsen av september til midten av oktober.

FederweißerFederweißer fortsetter å gjære så snart den er tappet. Derfor oppbevares den og transporteres i åpne kar. I begynnelsen av perioden, holder den cirka 4 prosent alkohol og på slutten kan den holde 10 til 11 prosent og smaker mer desidert hvitvin og kalles da Jungwein.

Federweißer er lett musserende, ikke helt ulikt søtt musserende vin. Fargen er lys grønnhvit som helt ung. Når den får litt mer tid, kan den bli nesten ravfarget. En sjelden gang i blant, lager man også drikken på røde druer og kalles da Federroter.

Før man fikk moderne kjøleteknikk og et bedre utbygd veinett, var det nest inntil umulig å transportere  Federweißer.  Og i og med at man kun drakk den i høstetider, så var den stort sett ukjent utenfor vinregionene. Og det er den vel egentlig den dag i dag.

Normalt spiser man løkkake til Federweißer, men selv elsker jeg kastanjer til. Finnes ikke noe bedre, etter min ringe mening, enn Federweißer, kastanjer og gode venner rundt et kjøkkenbord.

I Rüdesheim i Rheingau, feirer man Tage des Federweißen den 23. – 25. Oktober 2015- om man nå skulle ha veiene forbi.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.