Drikke til vilt.

Foto Cold Skills
Snart er jaktsesongen i gang for fullt.

På visse steder og av visse arter,  er jakta allerede i gang. Og da kommer også det evige spørsmålet. Hva drikker man til fangsten?

Jeg er enig i at det ikke er helt enkelt, men noen kjøreregler finnes det jo. Viltkjøtt er ofte mer sødmefylt og mer bittert enn hos husdyr. Konsistensen og kan lett bli tørr på grunn av mindre fett. Så vin med mye tannin og syre kan vi bare glemme. Iallfall for det meste. Det vi ser etter, er vin med noe fruktsødme. Og så kommer det jo også an på hva for tilbehør vi har til kjøttet. Ofte bruker vi sauser som er feite og med mye smak, tyttebær og grønnsaker. Det igjen krever friskhet, konsentrasjon og fruktighet i vinen. Og vil vi ha øl til viltet, så er det de litt mørke og kraftige typene vi ser etter.

Småvilt

Til retter av rype, hare, rein og lettere vilt servert med kraftig tilbehør så går vi etter Pinot Noir frå Burgund eller Oregon i USA, Syrah frå Rhône. Nebbiolo fra Piemonte og Tempranillo fra Spania. Om vi vil være litt fancy, så prøv champagne til. Snakker vi om øl, så prøv gjerne porter eller belgisk klosterøl. Tross alt er dette retter med mye smak.

Større vilt.

Til elg, rådyr og hjort så prøv med Syrah viner fra Languedoc-Roussillon eller Cabernet viner fra Australia. Også enkelte Chianti Classico fra Italia kan være en god opplevelse til.  Øl kan gjerne være bayer eller noe lyst klosterøl.

Noen forslag på vin til elg, er:

Brolio Chianti Classico 2010 med sin tørre friske fruktsyre med mengder av mørkt frukt og hint av urter, en rimelig og bra vin til elgen. Ser vi på vin til rådyr og hjort, så hvorfor ikke prøve en Fontanafredda Ebbio Langhe Nebbiolo 2013. Den har god smak av kirsebær og blomster. En lang og god ettersmak som kler viltet.

Til orre eller rype, så har vi en glimrende vin i Colombier Crozes-Hermitage 2012. Fin fruktig fylde og med en elegant sødme. Og man tømmer ikke lommeboka med denne vinen. Men, vil man legge litt penger i vinen til rypa, er Gonon Saint Joseph 2013 et godt alternativ. En tett på klassisk syrah som passer fantastisk til.

 

 

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.