En av mine store favorittviner til menneske penger, er Château la Nerthe fra Châteauneuf-du-Pape. En vin som aldri kjeder meg og som jeg kommer tilbake til gang på gang.

Det er ikke bare jeg som er svak for Château la Nerthe. Det var også den store franske forfatteren Alexandre Dumas. I sin bok ”Grand Dictionnaire de Cuisine” skriver han om alle de vinene han har smakt. Og det var ikke få. Blant vinene som han følte burde være med i “vinkjelleren for værten av vår tid”, inkluderer han La Nerthe i samme kategori som Château Margaux, Château Haut-Brion, og Romanée Conti.

Vinaktiviteten startet i 1560, og slottet har en av Frankrikes eldste kjellere. Allerede i begynnelsen av 1700 tallet, var La Nerthe en av Frankrikes mest ettertraktede viner. Men anene går helt tilbake til 1200 tallet og selv på denne tiden var slottet og vinene en tungvekter.

Château la Nerthe ligger vakkert til med sine 90 hektar vinmarker som omkranser slottet og som ligger i terrasser ned mot Rhône. Dette bidrar til at Mourvèdre druen oppnår god modning og at Grenache stortrives. Hellingen i terrenget gjør nemlig at eiendommen har parseller med svært tykt rullesteinlag. Med andre ord, klassisk Châteauneuf-du-Pape.

En annen sak som gleder en gammel mann, er at la Nerthe helt siden 1998 har blitt drevet etter økologiske prinsipper.

Men hvordan smaker den lovpriste saken?

UnknownCh. la Nerthe 2004/2007 med varenr. 1101101 til gode Kr. 279,80. Vinen er billigere i Norge enn i Sverige og Danmark.

Vinen har en fantastisk mørk rubinrød farge. Duften er som en flott Châteauneuf-du-Pape skal være. Men en rik duft av bær, krydder og sommereng.  Smaken har en lett krydret start, så kommer en fantastisk frukt, syre, sødme og en fuktighet som kjeler med ganen. Jeg har ikke noe annet uttrykk enn ”fuktighet”, for det er det det er. Ettersmaken er lang og veldig behagelig.  Jeg vil bruke den vilt og lam. Og bare for å nyte en melankolsk aften. Dette er en vin som vil holde i noen år til, men den kan så absolutt nytes nå. Dette er virkelig en løp og kjøp vin.

 

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.