Familien Altare kom til La Morra i 1948. Den gang bestod eiendommen av noen hektar nebbiolo, barbera og dolcetto vinmarker, samt noen fersken-, hasselnøtt- og epletrær. På den tiden tjente man langt mer på frukt enn vin.

Elio dro til Burgund vinteren 1976 for å lære mer om vin, og kom tilbake med klare visjoner og pågangsmot. Han gikk ut og sagde ned alle trær i frukthagen med motorsag, gjorde de gamle tretønnene i kjelleren om til ved, og skaffet dermed plass til splitter nye barriques.

Dette sjokkerte hans far, som da han døde i 1985, etterlot Elio arveløs. Etter å ha kjøpt tilbake gården, bit for bit, har han siden forandret familiens tradisjonelle vin, nå med vekt på eleganse, finesse og balanse.

I dag produserer Elio Altare  vin i svært små kvanta mens etterspørslene er enorm.
Om han hadde vært en ekte norsk ”blåruss” hadde han økt produksjonen i takt med etterspørsel. Men Elio Altare bryr seg overhode ikke. Tvert i mot kutter han heller enn å øke antallet flasker – om ikke druehøsten er optimal. Det er ikke uvanlig at hele 50-60% forblir utappet. Han vil heller selge vinen på bulk internt i Piemonte enn å selge vin på sin egen etikett om han ikke er tilfreds med vinen. På den annen side, så sikrer det ham at selv i dårlige år kan man kanskje få tak i vin fra Elio Altare som er kvalitetssikret etter hans temmelig strenge standard.

På den 9 hektar store eiendommen i La Morra, produserer Elio og hans kone Lucia vin av lokale røde piemontesiske druer – samt noe med Cabernet Sauvignon. Druene er fordelt på vinmarker med 33% Nebbiolo, 30% Dolcetto, 20% Barbera, 10% Cabernet Sauvignon og 7 % av andre røde varianter. Elio Altare  er så heldig at vingården har et ekstraordinært mikroklima. Noe som gjør at hans viner ikke bare innehar alle egenskapene de beste La Morra-vinene har – innsmigrende, myke og elegante – men i tillegg har de de unike karakteristikaene til fantastiske vinmarken Arborina i Barolo. Siden år 2000 har Elio og Lucia Altares eldste datter, Silvia vært aktiv i driften. Så fremtiden er sikret for fremtidig spennende årganger.

Elio Altare Langhe Nebbiolo 2017. Italia, Piemonte, Langhe. Pris kr. 315,- Poeng 90/100

Drua er Nebbiolo. En lys rubinrød farge. Duft av røde bær, bringebær og hint av blomster og urter. Frisk og fruktig på smak, rund og behagelig. Samme bær som i duften. Perfekt syre og sødme med en bra tannin. Lang og god ettersmak. Passer glimrende til lam. Et riktig bra kjøp.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.