Espressogele med Amaretto, Sabayon og appelsinkompott.

402976-960x720-espressogelee-mit-amaretto-sabayon-und-orangenkompottDette er en litt vanskelig dessert og den tar litt tid å lage. Den er himmelsk god.  Det synes jeg, men så er jeg også et dessertmonster.

Jeg fikk den første gangen da jeg var på besøk hos en vinbonde i Trier, Mosel. Selvfølgelig hadde de laget den på sin egen vin og likøren de brukte, var fra fersken som vokste i vinmarkene. Jeg har laget den noen ganger selv og gleden og minnene den gir fra den middagen i Mosel, sitter alltid i smaken for meg. Her er oppskriften til fire personer.

Det du behøver, er :

 • 5 dl sterk kaffe, helst espresso
 • 10 ts sukker
 • 2 ts vaniljesukker
 • klype salt
 • 4 cl likør. Jeg synes det er best med kaffelikør men annen likør går også
 • 6 blader gelatin
 • 2 egg
 • 2 glass hvitvin
 • 6 cl Amaretto
 • 2 store appelsiner
 • Appelsinsaft
 • 1 ts kardemomme
 • litt Grenadin

 

Så går vi i gang. Og vi begynner med gelen.

Begynn med å brygge espressoen. Legg gelatinen i kaldt vann. Ha seks teskjeer sukker, vaniljesukker og salt i en gryte og smelt det på svak varme. Begynn først å røre når kantene på sukkeret smelter. Rør sukkeret helt til det har blitt gulbrunt i fargen. Ha i espressoen og kok løs karamellen. Ta gryta av varmen og ha i likøren mens du rører. La det kjøle en smule av. Klem vannet ut av gelatinen, og rør den ned i gryten til det har løst seg opp. Finn frem fire passende former, skyll dem i iskaldt vann og fordel inneholde i gryten i de fire formene. Dekk de til og still de i kjøleskapet.

Sabayon.

Sabayon er vel en form for eggedosis., men her lager du den til en saus. Ha i eggene, 2 ts sukker, hvitvinen og amarettoen i en bolle, still den i et varmebad og pisk den til den blir som en kremete skum. Still bollen tilslutt i iskaldt vann og rør til den har kjølnet og still den i kjøleskapet.

Kompott.

Jeg vet ikke om man skal kalle det kompott, men et eller annet skal det jo hete. Uansett, rens appelsinene, riv litt av det gule fra appelsinskallet. Resten kan du kaste. Fileter appelsinene i en skål, så at du bevarer saften. Når du har nok appelsinbåter eller fileter, presse resten av appelsinen ned i skålen, tilsett ca 3 cl appelsinsaft. Hell det i en liten kasserolle og ha i resten av sukkeret, kardemommen, det revne skallet og Grenadinsirupen og varme opp på sterk varme til blandingen har kokt inn til nesten halvdelen og har en sirupkonsistens. La det kjøle av.

Legg appelsinfileten eller båtene på en flat skål og hell litt av sirupen din over, så det får trekke inn. Still det kaldt sammen med resten i kjøleskapet.

Nå har du et par timers tid til du skal legge opp desserten. Du kan bruke de timene til å rydde opp kjøkkenet, ta et glass vin mens du hører på for eksempel Anne-Sophie Mutter utrolig vakre fiolintoner i Dvorák Violin Concerto, eller du kan gå en tur med hunden, eventuelt barn eller barnebarn.

Etter et par timer tar du frem alt sammen fra kjøleskapet.  Still formene i varmt vann og løsne forsiktig gelen med en kniv fra kantene. Snu formen og vipp ut gelen på midten av en desserttallerken. På den ene siden av gelen har du litt Sabayon, på den andre siden legger du noen av appelsinfileten dine og heller litt av appelsinsirupen over. Også var den første klar.

Jeg håper dere synes det er like godt som meg.

 

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.